Podnikateľská situácia v nemeckom automobilovom odvetví je najlepšia za posledné dva roky

0
Zamestnankyňa automobilky Volkswagen montuje nový Volkswagen Golf 8 na výrobnej linke v závode vo Wolfsburgu (Autor: TASR)

Podnikanie výrobcov áut a ich subdodávateľov v Nemecku sa v apríli medzimesačne zlepšilo. Ukazovateľ podnikateľskej situácie v odvetví, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, stúpol na 21,6 bodu z marcových 10,7 bodu. Dostal sa tak na najvyššiu úroveň od apríla 2019. „Výrobcovia áut teraz prekonali pokles, ktorý utrpeli pre koronavírus,” uviedol Klaus Wohlrabe, šéf oddelenia prieskumov v inštitúte Ifo.

Očakávania manažérov v automobilovom sektore sa tiež zlepšili. Index očakávaní vzrástol na 24,9 bodu z marcových 18,6 bodu. „Výrobcov áut teší aj rast dopytu,” dodal Wohlrabe. Tento ukazovateľ sa zlepšil z marcovej úrovne 14,4 bodu na 36,9 bodu v apríli. Nemecké automobilky plánujú zvýšiť výrobu a predpokladajú rast exportu.

Napriek dobrému podnikaniu však výrobcovia áut rátajú s menším počtom zamestnancov. Ide o odzrkadlenie štrukturálnych zmien v odvetví. Ambiciózne ciele Európskej únie v oblasti emisií totiž nútia sektor výrazne investovať do produkcie elektrických vozidiel, ktorá je z dlhodobého hľadiska menej náročná na prácu.

- Reklama -