Brusel si predvolal ruského veľvyslanca

0
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (Foto: TASR/AP)

Európska únia si predvolala ruského veľvyslanca. Dôvodom je krok Moskvy, ktorá zaradila na „čiernu listinu“ osem predstaviteľov únie v rámci odvety za uvalenie sankcií súvisiacich s uväznením vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Medzi osobami, na ktoré Rusko uvalilo sankcie, sú predseda Európskeho parlamentu David Sassoli či podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Hovorca Európskej únie, Slovák Peter Stano, uviedol, že ruský veľvyslanec Vladimir Čižov sa v pondelok v Bruseli stretne s poprednými predstaviteľmi EÚ, ktorí „mu oznámia naše dôrazné odsúdenie a odmietnutie tohto rozhodnutia“.

Stano poznamenal, že ruské zákazy cestovania sú „zjavne veľmi politicky motivované a chýba im akékoľvek právne opodstatnenie“. Dodal, že „toto všetko ukazuje, že Rusko je odhodlané pokračovať v nepriateľskej konfrontačnej ceste“.

Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo EÚ, že chce potrestať Moskvu za „nezávislú zahraničnú a domácu politiku“ a že sa snaží obmedziť jeho rozvoj „nezákonnými obmedzeniami“.

Ministri zahraničných vecí EÚ budú o napätí s Ruskom diskutovať na stretnutí 10. mája. Hlavy štátov a premiéri krajín európskej dvadsaťsedmičky sa budú touto otázkou zaoberať na samite 25. mája.

EÚ v marci uvalila sankcie na šiestich ruských predstaviteľov zapojených do uväznenia Navaľného, ktorý je najhlasnejším protivníkom ruského prezidenta Vladimira Putina. Navaľného zatkli v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok, z ktorej viní Kremeľ. Ten však spojitosť s otravou odmieta.

- Reklama -