Predstavitelia Európskej únie odsúdili reštriktívne sankcie Ruska

0
Ruský prezident Vladimir Putin (Foto: TASR/AP)

Poprední predstavitelia Európskej únie odsudzujú piatkové reštriktívne opatrenie Ruska voči ôsmim zástupcom „európskej dvadsaťsedmičky“. Učinili tak prostredníctvom spoločného vyhlásenia, ktoré zverejnili na oficiálnom webe Európskej komisie.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel v spoločnom stanovisku okrem iného uviedli, že „Európska únia si vyhradzuje právo prijať príslušné opatrenia v reakcii na rozhodnutie ruských orgánov“.

„Odsudzujeme rozhodnutie ruských orgánov zakázať ôsmim štátnym príslušníkom Európskej únie vstup na ruské územie. Tento krok je neprijateľný, nemá žiadne právne opodstatnenie a je úplne neopodstatnený. Zameriava sa priamo na Európsku úniu, nielen na dotknuté osoby,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Uvalenie sankcií na osmičku európskych predstaviteľov predstavuje odvetu Moskvy za sankcie EÚ súvisiace s uväznením vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Na sankčnom zozname Ruska sa ocitli aj spomenutý Sassoli či podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Ďalšími osobami, na ktoré Rusko uvalilo sankcie, sú Estónec Ilmar Tomusk, dvaja Lotyši Ivars Abolins a Maris Baltins, Francúz Jacques Maire, Nemec Jörg Raupach a Švédka Asa Scottová.

„Toto rozhodnutie je najnovšou a zarážajúcou ukážkou toho, ako si Ruská federácia zvolila konfrontáciu s EÚ namiesto toho, aby súhlasila s napravením negatívneho smerovania našich bilaterálnych vzťahov,“ dodali vo vyhlásení zástupcovia EÚ.

- Reklama -