Jarjabek: Šeliga začal robiť kariéru na nepravdách z námestí

0
Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

Povedať, že Smer nesie zodpovednosť za Kuciakovu smrť je jedna drzosť, ktorá nemá obdoby,” hovorí pre ParlamentneListy.sk poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Pozoruhodnou udalosťou utorka bol brífing podpredsedu NR SR Juraja Šeligu, ktorý reagoval na tlačovku vášho straníckeho predsedu Roberta Fica. Išlo o kritiku prokurátora Petra Kysela, ktorý nijakým spôsobom takmer dva mesiace nereagoval na žiadosť obvineného o prepustenie z väzby, potom ju zamietol a Najvyšší súd rozhodol v apríli o prepustení obvineného. Téma vyšetrovacej väzby je veľmi diskutovaná. Ale – špeciálny prokurátor Lipšic to riešil s dotyčným pohovorom, generálny prokurátor sa vyjadril, že podá návrh na disciplinárne konanie. A vtom do toho vstúpil Juraj Šeliga a Veronika Remišová na brífingu pred parlamentom. Ako si to vysvetľujete, že práve oni?

Ja som tiež skôr čakal nejakú reakciu Lipšica ako špeciálneho prokurátora. Reakcii Juraja Šeligu nerozumiem, že načo a prečo vôbec reagoval?

Lenže Juraj Šeliga reagoval veľmi dôrazne a obvinil Fica, že sa vyhráža sudcom a prokurátorom a posiela odkazy do väzenia, keď vyhlasuje, že: „Ak neurobí generálny prokurátor poriadky, bude potrebné urobiť poriadky s týmito ľuďmi, ktorí slúžia tejto vládnej garnitúre. Tie poriadky musí urobiť nová politická garnitúra.“ Toto sú vážne veci…

Ja mám skôr pocit, že ide o konštatovanie a nie vyhrážanie, lebo podľa tohoto sa musím pýtať, či sa človek vyhráža už tým, keď povie, že po voľbách prijmete taký, alebo onaký zákon? To snáď nie. Pán Šeliga by mal odpovedať na jednu jedinú otázku – boli alebo neboli podvodom tie rôzne zhromažďovania, demonštrácie, ktoré boli po smrti novinára Kuciaka? Ako je možné, že po smrti Kuciaka a jeho partnerky boli všetky tie zhromaždenia a demonštrácie, kde bola prišitá vina Smeru, čo mňa osobne neuveriteľne urazilo. Niekoľkokrát tam zaznelo, že Smer je zodpovedný za vraždu Kuciaka. A za toto by mal byť niekto súdený a možno za toto by sa mal zodpovedať aj pán podpredseda Národnej rady, lebo toto ovplyvnilo celú situáciu na Slovensku, keď Smer sa nevedel ubrániť tomu tlaku. Hovorilo sa o talianskej stope, mnoho ľudí prišlo o pracovné miesta, nakoniec bola vymenená vláda, Fica nahradil Pellegrini, aby sa ukľudnila situácia. A Juraj Šeliga na týchto nepravdách, ktoré na námestiach zazneli, začal robiť kariéru.

Takže sa vás to vtedy aj osobne dotklo?

Povedať, že Smer nesie zodpovednosť za Kuciakovu smrť je jedna drzosť, ktorá nemá obdoby. Je to jeden podvod hraničiaci so žalobou. Tak, ako sa to dotklo mňa, tak sa to muselo dotknúť nielen členov Smeru, ale aj všetkých tých, ktorí ho volili. Stále je tu množstvo nevysvetlených vecí. A na to sú tu vyšetrovatelia, právnici, aby sa do toho pustili, ja myslím, že toto ešte nie je koniec s touto strašnou, skutočne strašnou vraždou. Ja ako predseda Výboru pre kultúru a médiá na druhý deň, keď som mal vystupovať, som ako prvý držal minútu ticha za tohoto novinára a jeho partnerku. Ale povedzte mi, ako je možné, že dva či tri dni po tejto udalosti sú demonštrácie v Ríme, Bratislave, Paríži, Kežmarku a všetci tí ľudia majú rovnaké biele symboly All for Jan. Kto to vyrobil a hlavne kedy? Nebolo to ešte pred smrťou Kuciaka?

Viete, toto sú také hanebné podozrenia, ktoré vychádzajú, keď sa človek zamýšľa a keď si uvedomuje tú hroznú záležitosť, ktorá bola politicky zneužitá – toto nech povie pán podpredseda Národnej rady, na toto nech odpovedá. Ako je možné, že protestujúci v Humennom aj v Sydney mali rovnaké odznaky? Viete, ja tiež chcem byť Za slušné Slovensko, lebo ja si ozaj myslím, že som slušný človek, ale slovo slušnosť bolo tak politicky zneužité, že najneslušnejšími sa stali práve tí, ktorí sa postavili na námestia a hovorili o sebe, že sú tí slušní. Úplný opak je pravda. A toto by mal pán podpredseda parlamentu vysvetliť.

Veľký rozhovor s Dušanom Jarjabkom o politike, pandémii, slušnosti a kultúre, či jej opaku prinesieme na webe ParlamentneListy.sk už cez víkend.

- Reklama -