Rusko si na dnes predvolalo veľvyslancov pobaltských krajín a SR

0
budova Ruského veľvyslanectva v Bratislave, odkiaľ Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov (Foto: TASR)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si na stredu predvolalo veľvyslancov pobaltských krajín a Slovenska, informovala v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ministerstva.

Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok 23. apríla oznámili, že vyhosťujú ruských diplomatov, ktorých obvinili z konania v rozpore so štatútom diplomatov. Lotyšsko a Estónsko vyhostili po jednej osobe, Litva dve. Slovensko 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zástupcov ruskej diplomatickej misie v SR.

Všetky štyri krajiny uviedli, že takéto kroky podnikli na znak solidarity s Českou republikou, ktorá Rusko obviňuje v spojitosti s výbuchom v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014.

Česká republika 17. apríla oznámila, že vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli podľa zistení českých tajných služieb zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

- Reklama -