Taraba kritizuje 3 milióny od Hegera na charitu: Sám rozhoduje o takej sume???

0
Tomáš Taraba, poslanec NR SR Foto: TASR

Poslanec NR SR Tomáš Taraba (Život – národná strana) tvrdo kritizuje premiéra Hegera a jeho podporu týraným ženám vo výške 3 milióny eur. Hlavne teda kritizuje jeho rezervu. “Premiér rozdelil 3 milióny EUR neziskovkám z rezervy vlády. Je absurdné, že na Slovensku môže mať predseda vlády milióny ako vlastnú pokladničku, s ktorou si môže robiť de facto čo chce. Keby toto bol urobil Fico, zodrali by ho z kože. Tento rok má byť deficit 9 násobne väčší ako za ficových vlád, tak majú aj na neziskovky,” rozčúlil sa Taraba na sociálnej sieti. Pre ParlamentneListy.sk uviedol, že mu ide o princíp, čo mu prekáža. “Veď to je obrovský peniaz,” vysvetľuje Taraba a je rád, že nemáme premiéra čoby ušľachtilo takou sumou podporil túlavé psy.

“Ja nemám problém s tým, že niekto chce podporovať charitu, veď na to sú tu aj ministerstvá, že môžu vo vlastnej réžii pomáhať ľuďom, vždy existuje nejaký ušľachtilý vysoký cieľ. Môj problém je, že prečo má vôbec 3 milióny eur k dispozícii predseda vlády, aby on sám rozhodol, že na aký, akýkoľvek účel to chce použiť. Ja si myslím, že toto je svojím spôsobom obchádzanie rozpočtovej disciplíny. Ak by tam bol teraz premiér, ktorý by povedal, že teraz treba rýchlo zachraňovať túlavé psy, tiež je to pekný účel,” hovorí Taraba. Zdôraznil, že problém má s tým, že premiér má vlastnú pokladničku, s ktorou si môže narábať ako chce, podľa vlastných kritérií.

Pravda je, že korona zvýšila násilie v rodinách a obetiam treba pomôcť, možností je aktuálne zúfalo málo. Je skutočne toto dobrý príklad na kritiku rezervy premiéra? Podľa Tarabu áno.

“Korona a domáce násilie sú tu už rok, takže v kľude na to mohla vláda použiť aj eurofondy, tú jednu miliardu, ktorú nestihli do konca roka vyčerpať pre ľudí a prehodili ju do rôznych iných opatrení. Európska únia im dávala neskutočné možnosti s tou jednou miliardou robiť čo chcú, len oni ju nevyužili. Takže to je druhá vec, že oni nepoužili peniaze, ktoré majú k dispozícii a tieto zdroje, ktoré používajú, tak to sú jednoducho deficitné peniaze. No a po druhé mali pripraviť popri tých opatreniach, ktoré robia v prípade korony aj niečo, čo súvisí práve s týmto problémom, lebo aj toto je súčasťou koronakrízy. Ja som to už v minulosti kritizoval: áno, boj proti korone má ekonomický rozmer, má zdravotnícky rozmer a má aj ďalší rozmer, že vznikajú rôzne závislosti, ľudia prepadajú aj alkoholu a pribúda násilie v domácom prostredí… Toto všetko oni rok neriešili. Dať teraz tri milióny – to nie je riešenie,” pokračuje v kritike Taraba.

Situáciu s násilím hodnotí Taraba ako absolútnu nepripravenosť vlády na komplexné riešenia. Táto nepripravenosť však odhalila podľa neho iný problém a tým je rezerva premiéra.

“Toto je podľa mňa už dlhodobo neudržateľný problém, pretože v minulosti kritizovali premiérov za to, že dali tu 10, tu 15, tu 20 tisíc na nejaký ušľachtilý účel, ale problém je, že spoločnosť má nulovú kontrolu nad týmito účelmi a rozhodnutiami. A tri milióny eur je teda brutálne veľký peniaz na to, aby si mohol niečo premiér sám rozhodnúť,” hovorí Taraba.

- Reklama -