Zástupcovia EP a krajín EÚ odobrili Európsky klimatický zákon

0
predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: TASR/AP)

Predstavitelia Európskeho parlamentu a členských krajín EÚ odobrili v stredu ráno na rokovaniach návrh Európskeho zákona o klíme, ktorý legislatívne zakotvuje záväzok dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu a tiež zníženie emisií skleníkových plynov “o najmenej” 55 percent do roku 2030. Oznámila to v stredu ráno na svojej webstránke Európska komisia, z ktorej vyhlásenia cituje agentúra AFP.

“Európsky zákon o klíme zakotvuje záväzok EÚ dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu a ako strednodobý cieľ znížiť čisté emisie skleníkových plynov do roku 2030 najmenej o 55 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990,” uvádza sa vo vyhlásení EK.

EK privítala predbežnú dohodu, ktorú ešte musí formálne schváliť Európsky parlament a Európska rada. Legislatíva bude následne zverejnená v Úradnom vestníku Európskej únie, čím nadobudne platnosť.

Návrh európskeho zákona o klíme predstavila 4. marca 2020 predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Rokovania o legislatíve stagnovali dlhé mesiace. Obnovili sa v utorok popoludní, pričom zástupcovia k dohode dospeli v stredu nadránom.

- Reklama -