Dánsko “požičia” Nemecku 55 000 dávok vakcíny od AstraZenecy

0
Ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Astrazeneca. (Foto: TASR/AP)

Dánsko v utorok oznámilo, že poskytne 55.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca susednej nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, keďže túto vakcínu pre obavy z vedľajších účinkov vyradilo zo svojho očkovacieho programu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

“Dávky vakcíny nám vrátia podľa dohodnutého harmonogramu,” uviedlo okrem iného v oznámení dánske ministerstvo zahraničných vecí.

Dánsko je prvou krajinou v Európe, ktorá pozastavila používanie vakcíny od AstraZenecy v očkovacej kampani. Urobilo tak v marci po správach o zriedkavých, ale vážnych prípadoch krvných zrazenín medzi ľuďmi, ktorí túto vakcínu dostali.

Dánsky zdravotnícky úrad 14. apríla oznámil, že úplne vyraďuje vakcínu z dánskeho očkovacieho programu, a ako dôvod uviedol “možnú skríženú reakciu medzi vakcínou a nízkym počtom krvných doštičiek”.

Úrad dodal, že toto rozhodnutie vyplýva z aktuálnej situácie. Poznamenal, že “väčšina ohrozeného obyvateľstva už bola zaočkovaná a epidémia je pod kontrolou”.

Dánsko pokračuje v očkovaní obyvateľstva s použitím vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ale vláda uviedla, že možno neskôr znovu zavedie podávanie vakcíny od AstraZenecy, “ak sa situácia zmení”.

Severská krajina má v zásobe okolo 200.000 dávok vakcíny od AstraZenecy.

Nemecko, ktoré odporučilo vakcínu od AstraZenecy iba pre ľudí vo veku 60 a viac rokov, zápasí s treťou vlnou covidu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Európska agentúra pre lieky (EMA) medzitým odporučili, aby krajiny ďalej používali vakcínu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca – trvajú na tom, že je bezpečná aj účinná a že výhody prevažujú nad rizikami.

- Reklama -