Si Ťin-pching prijal Bidenovo pozvanie na virtuálny summit o klíme

0
Joe Biden, prezident USA (Foto: TASR/AP)

Čínsky prezident Si Ťin-pching prijal pozvanie amerického prezidenta Joea Bidena na štvrtkový medzinárodný virtuálny summit o klíme. Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo zahraničných vecí s tým, že Si Ťin-pching na summite prednesie “dôležitý prejav”, informovala agentúra AFP.

Biden pozval na zmienený virtuálny summit približne 40 pozvaných svetových lídrov vrátane Si Ťin-pchinga aj ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý svoju účasť potvrdil v pondelok.

Summit sa začne vo štvrtok, na ktorý pripadá Deň Zeme, a skončí v piatok. Pôjde o prvé medzinárodné rokovanie o boji proti zmene klímy organizované novou americkou administratívou.

Klimatický summit bude zároveň po viac ako štyroch rokoch prvou významnou medzinárodnou diskusiou o klíme, ktorú povedie americký líder. Bidenov predchodca v úrade Donald Trump počas svojej vlády bagatelizoval obavy vedcov z následkov zmeny klímy a jedným z jeho prvých krokov v úrade bolo oznámenie, že Spojené štáty odstúpia od Parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Bidenova administratíva naopak zaradila boj proti globálnemu otepľovaniu medzi svoje najväčšie priority a samotný Biden hneď v prvých hodinách v úrade oznámil, že USA sa k Parížskej klimatickej dohode vracajú.

K prijatiu pozvania zo strany Si Ťin-pchinga prišlo len pár dní po tom, ako bol na návšteve v Číne americký vyslanec pre otázky klímy John Kerry, ktorý Čínu navštívil ako vôbec prvý člen Bidenovej administratívy. Kerry a hlavný čínsky klimatický vyjednávač Sie Čen-chua po spoločnom stretnutí deklarovali, že USA a Čína sú “odhodlané spolupracovať” pri riešení klimatickej krízy.

Čína a USA sú najväčšími producentmi uhlíkových emisií, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty, a ich postoje sú preto kľúčové pre akékoľvek medzinárodné úsilie v tejto otázke.

- Reklama -