Česko: Poslanci žiadajú zásadné obmedzenie počtu ruských diplomatov

0
Z Prahy odleteli v pondelok podvečer naspäť do vlasti ruskí diplomati, ktorých ČR vyhostila v súvislosti s podozreniami zo zapletenia ruských tajných služieb do výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z októbra a decembra 2014. Na snímke ruskí diplomati s rodinami prichádzajú na letisko Václava Havla po pristátí ruského špeciálneho vládneho lietadla v Prahe v Českej republike v pondelok 19. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v utorok večer v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach z roku 2014 prijala uznesenie, v ktorom odsúdila “teroristické útoky špeciálnych jednotiek ruskej vojenskej spravodajskej služby” v Česku, informoval o tom portál Novinky.cz.

Uznesenie preložil Jan Bartošek z KDU-ČSL a podporili ho poslanci naprieč celým politickým spektrom. Zdržali sa len poslanecké kluby SPD a KSČM a proti boli aj dvaja nezávislí poslanci – Lubomír Volný a Marian Bojko.

Snemovňa v uznesení tiež podporila vyhostenie 18 ruských diplomatov a vyzvala vládu, aby žiadala o podporu EÚ a NATO. Vládu zároveň vyzvala aj k zásadnému obmedzeniu početného zastúpenia na veľvyslanectve Ruska v Prahe. Hlasovaním ale neprešiel návrh, aby bol v Prahe rovnaký počet ruských diplomatov, ako je aktuálne českých v Moskve, uvádzajú Novinky.cz.

Opozícia v Snemovni tiež skritizovala pondelňajšie slová premiéra Andreja Babiša, že vo Vrběticiach nešlo o štátny terorizmus, ale o “útok na tovar” bulharského obchodníka. Samotný Babiš sa v utorok za svoje slová ospravedlnil.

“Použil som slovo tovar, za to sa ospravedlňujem, tak som to nemyslel. Je mi ľúto, že prišli o život naši spoluobčania. Nebolo to vôbec takto myslené. Ja som len interpretoval to, čo nám bolo povedané,” povedal Babiš v Snemovni. “Samozrejme, že išlo o životy, predovšetkým o životy a bol to odporný a úplne neprijateľný teroristický akt, pri ktorom zomreli dvaja ľudia,” dodal.

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia.

- Reklama -