Košice: Nemocnica sa nedohodla s Dôverou na zmluve

0
nemocnica v Košiciach (Foto: TASR)

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa chce dohodnúť so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera na zmluvnom vzťahu. Tvrdí však, že nemôže uzavrieť zmluvu, ktorá v konečnom dôsledku znevýhodní pacientov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že pre poistencov Dôvery zriadia od štvrtka (1. 4.) nové klientske centrá.

Ako UNLP uviedla vo svojom stanovisku, k dohode nedošlo z ekonomických dôvodov, resp. pre nedostatočné platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. „Nedostatočnosť platieb bola z našej strany komunikovaná ako pomer platby za ekonomickú náročnosť liečby pacientov oproti platbám Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Všetky platby od poisťovní idú v prospech poskytovania zdravotnej starostlivosti, preto trváme na tom, aby poisťovňa Dôvera platila UNLP rovnako ako najväčšia zdravotná poisťovňa na trhu,“ vysvetlil generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš s tým, že za rovnaký výkon poskytnutej zdravotnej starostlivosti bola platba od Dôvery oproti VšZP v minulom roku o 16 percent nižšia. Podľa neho je to aj jedným z dôvodov strát UNLP a opakujúcich sa oddlžovaní štátnej nemocnice. „Pre nás je čas na podpis novej zmluvy dnes do polnoci, stále má poisťovňa Dôvera príležitosť nastaviť spravodlivé podmienky platieb tak, aby sme mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým jej pacientom,“ doplnil.

Nemocnica ubezpečuje, že aj v súčasnej pandemickej situácii bude naďalej poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Každý pacient, ktorý príde na ošetrenie, bude vyšetrený. Popíše svoj zdravotný problém a lekár po vyšetrení rozhodne, či ide o akútnu alebo neakútnu zdravotnú starostlivosť. O vzniknutej situácii sú informované všetky pracoviská, kliniky, oddelenia, centrá či ambulancie UNLP Košice. Pre zdravotníkov sme zriadili Centrálu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, ktorá im bude k dispozícii sedem dní v týždni. Naši lekári a zdravotný personál budú na situáciu pripravení,“ povedal výkonný riaditeľ nemocnice Martin Paulo.

Od štvrtka (1. 4.) zriadia pre poistencov Dôvery aj nové klientske centrá v oboch svojich areáloch. Jedno bude na poliklinike v areáli na Triede SNP, druhé v objekte bývalej lekárne na Rastislavovej ulici v pavilóne XIV. Pacientom budú k dispozícii v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h.

UNLP sa nedohodla s Dôverou na pokračovaní zmluvného vzťahu, preto bude týmto poistencom od apríla poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Podľa poisťovne pôjde o všetku potrebnú zdravotnú starostlivosť v prípade úrazu, akútnych zdravotných ťažkostí alebo akútneho zhoršenia zdravotného stavu. Dôvera deklarovala, že zdravotnú starostlivosť pre poistencov zabezpečí v ďalších nemocniciach na území Košíc a v okolí.

- Reklama -