Mesík: Kto spochybňuje ivermectín? Tí, čo veria propagande korupčnej vlády

0
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

“Aj blbosť je vraj dar Boží a karma je zdarma,” hovorí o kritikoch ivermectínu ako lieku účinnému pri covid-19 analytik globálnych rizík Juraj Mesík.

Ivermectin je stále veľmi diskutovaným liekom. Hoci je už teda povolený aj na Slovensku, stále sa vedú diskusie o tom, že či je to naozaj účinný liek aj pri covid-19. Najčastejším argumentom kritikov je, že oni sú za používanie vedy a ivermectin nemá podporu v štúdiách. Prečo tento argument?

Pretože sú to dobrí žiaci Jozefa Goebbelsa, verní čitatelia jedného slovenského denníka a veriaci propagandy korupčnej vlády. Veria, že tisíc krát zopakovaná lož sa stane pravdou a žijú v paralelnom svete karpatských údolí. Keby čítali aj svetovú vedeckú literatúru a nie len dezinformácie v službách veľkého farmakobiznisu a Matoviča, vedeli by, že k dnešnému dňu bolo uverejnených najmenej 72 vedeckých prác o liečbe a profylaxii covidu ivermectinom. Už 35 z nich prešlo peer rewieuv procesom. Ich záver je, že podanie ivermectinu zlepšuje o 89% stav pri profylaxii, o 79% pri včasnej liečbe covidu a o 52% aj stav pri pozdnej liečbe.

Pýtam sa aj preto, lebo ivermectin ako liek účinný v boji proti covid-19 uvádza aj Front Line Covid-19 Critical Care Alliance (FLCCC), čo je neformálna skupina špičkových vedcov a lekárov združená okolo profesora Paula Marika, výraznej osobnosti dejín intenzívnej starostlivosti. Táto skupina vznikla pred rokom a dala si za úlohu systematicky hľadať najefektívnejšie postupy liečby covidu. A oni práve ivermectin odporúčajú. Rozumiete tomu?

FLCCC sa sústredí na liečbu. Liečbu preto, lebo im ako skúseným  vedcom a lekárom bolo jasné, že ak medicína rýchlo nenájde účinné postupy liečby covidu, zahynú počas pandémie zbytočne milióny ľudí. Oni ako ARO-isti vyvinuli postup liečby ťažkých pacientov, ktorý nazvali MATH + Písmeno M je tam za metylprednisolon, A za kyselinu askorbovú, čo je vitamín C, T za thiamín, čo je vitamín B a H za heparin. Plus za ďalšie látky, medzi ne neskôr zaradili aj ivermectin. Vďaka FLCCC sa do liečby rozvinutého covidu dostali kortikoidy alebo nízkomolekulárny heparín. Dnes je to štandard už aj v Karpatoch a v Českom masíve, ale na jar 2020 boli okolo toho veľké polemiky.

V lete 2020 sa potom sústredili na vývoj postupu liečby včasného covidu. Ako pri každej chorobe, bolo vedcom z FLCCC jasné, že čím skôr sa bude covid liečiť, tým vyššiu šancu budú mať pacienti na prežitie a uzdravenie. Postupne vyvinuli protokol I-MASK , v ktorom písmeno I reprezentuje práve ivermectin. Ten je momentálne najúčinnejším masovo dostupným a mimoriadne vysoko bezpečným liečivom na covid. Za 40 rokov ho použili stovky miliónov ľudí, vrátane malých detí a tehotných žien bez významných vedľajších účinkov. Účinky, o ktorých tak vášnivo píšu dezinformačné média boli reakcie na telá červov, ktoré ivermectin zabil v ľuďoch, ktorí ním boli liečení v tropických krajinách premorených parazitmi. Nemyslím teraz politikov ale drobné živočíchy.

Jediný a úplne zásadný problém ivermectinu je jeho nízka cena. To, že je “dirt cheap” – tak lacný, že profylaxia alebo včasná liečba ním stojí doslova pár desiatok centov. A vyrábať ho môže ktokoľvek – patentové práva, ktoré mal kedysi Merck, naň už dávno vypršali. Takže ho dnes vyrábajú po svete desiatky firiem – a veterinárneho možno aj stovky.

To je problém?

Lacné, bezpečné a vysoko účinné liečivo je ale to posledné, čo cynická časť farmakobiznisu potrebuje. Pre ňu je pandémia “bohom zoslaná” príležitosť zarobiť miliardy a miliardy eur a dolárov na predaji predražených nových liečiv ako smutne preslávený remdesivir po 2100 eur. Len toho nakúpili vlády za miliardy. Takú šancu zarobiť si nenechajú pokaziť nejakým lacným dobre známym liekom bez patentovej ochrany.

Takže rozbehli kampaň, do ktorej sa po celom svete aktívne zapájajú nielen pologramotní novinári, ale aj mnohí profesori, lekári a lekárnici dlhé roky výdatne platení práve farmakofirmami. Výsledok tento propagandy je, že čitatelia niektorých slovenských denníkov – vrátane lekárov, čo ich čítajú – uverili, že štyri najjedovatejšie chemikálie na svete sú jed hada taipana, cyankáli, novičok a ivermectin. No – na svete niet hlúposti, ktorá by si nenašla svojich veriacich.

Tragické je, že Slovensko sa stále borí s koronavírusom, nemocnice máme stále plné, núdzový stav bol opäť predĺžený a žijeme limitovane, v lockdowne. Preto asi by mal byť dostupný úplne každý liek, ktorý môže pomôcť. Mýlim sa?

Nemýlite. Je tragické, že od 26. októbra, do začiatku marca, sa na Slovensku covid liečil podľa vládnej doktríny, ktorá prikazovala ambulantným lekárom covid neliečiť! Teda podávať pacientom len symptomatickú liečbu – lieky proti horúčke a kašľu. Takto korupčná vláda zabezpečila príval neliečených pacientov do nemocníc, ich zvalcovanie chorými a masové zomieranie tisícov a tisícov  občanov Slovenska v nemocniciach aj mimo nich.

A vráťme sa k FLCCC: tá skupinka odborníkov odpublikovala za život väčší počet vedeckých prác v odboroch medicíny, ako je celá ročná produkcia vedy na Slovensku.  Nuž ale kto chce veriť karpatskej vede, nech sa páči – aj blbosť je vraj dar Boží a karma je zdarma.

- Reklama -