Parlament sa zíde v utorok, prerokujú klímu, respirátory aj nosové rýchlotesty

0
Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v utorok (23. 1.), v programe 25. schôdze majú ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Medzi nimi aj dva vládne návrhy súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci by mali tiež pokračovať v diskusii ku klimatickej petícii, prihlásených je ešte niekoľko rečníkov. O uznesení k nej by malo plénum následne rozhodnúť.

Petíciu Za klímu, za budúcnosť spustila iniciatíva Klíma ťa potrebuje koncom septembra minulého roka. Žiada v nej poslancov, aby vyhlásili klimatickú núdzu s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Tiež chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán jej dosiahnutia. Zároveň ju žiada o podporu najvyššieho sprísnenia klimatických cieľov EÚ.

Klimatickú petíciu podpísalo viac ako 127.000 ľudí. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje parlament.

V skrátenom legislatívnom konaní rokuje plénum o novele zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti. Umožniť má posielanie žiadosti o odklad daňového priznania aj elektronicky e-mailom či predĺžiť uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na respirátory triedy FFP2 a FFP3 do 30. júna. Nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob.

Poslanci majú v zrýchlenom režime rozhodnúť aj o balíku noviel v oblasti zdravotníctva súvisiacich s druhou vlnou pandémie. Ten by mal umožniť príbuzným zdravotníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 po nakazení sa v práci, dostať od štátu odškodné. Pacientom s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, u ktorých po prekonaní pretrvávajú respiračné, nervovo-svalové alebo pohybové ťažkosti, by sa mohla uhrádzať liečba v kúpeľoch. Legislatíva sa zaoberá i použitím nosových rýchlotestov určených na profesionálne použitie aj nezaškolenými osobami.

Definitívne by mali rozhodnúť o novele zákona o hlavnom meste, podľa ktorej by Bratislava a jej mestské časti mohli zmluvne spolupracovať pri odťahovaní vozidiel. Poveriť by tým mohli aj firmu, ktorú založilo hlavné mesto či niektorá z mestských častí. Vylúčiť sa tak má možnosť, aby sa na odťahovaní vozidiel, ktoré je vnímané ako výkon verejnej moci, podieľali súkromné subjekty.

Poslancov čaká aj voľba člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) a dvoch členov Dozornej rady ÚPN, ako aj voľba členov Rady RTVS.

- Reklama -