USA: Mesto New York si pripomenulo vyše 30 000 obetí pandémie

0
Na piliere Brooklynského mosta sa premietali zábery niektorých obetí pandémie koronavírusu počas spomienkového ceremoniálu 14. marca 2021 v New Yorku. Rok po začiatku koronavírusovej pandémie si americké veľkomesto New York v nedeľu emotívnym ceremoniálom pripomenulo svojich viac ako 30.000 obetí. (Foto: TASR/AP)

Rok po začiatku koronavírusovej pandémie si americké veľkomesto New York v nedeľu emotívnym ceremoniálom pripomenulo svojich viac ako 30.000 obetí. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Starosta Bill de Blasio počas virtuálneho spomienkového podujatia povedal, že novému koronavírusu podľahlo viac obyvateľov New Yorku, ako ich prišlo o život počas druhej svetovej vojny, vojny vo Vietname, vyčíňania hurikánu Sandy a útokoch z 11. septembra 2001. De Blasio vzdal hold zdravotníkom, ktorých označil za “hrdinov”.

Ceremoniál vysielaný naživo v televízii, počas ktorého vystúpili aj členovia newyorskej filharmónie, sa začal minútou ticha na počesť obetí. Na piliere Brooklynského mosta sa následne premietali zábery niektorých obetí pandémie.

S 30.258 úmrtiami na koronavírus je New York pandémiou najviac postihnutým mestom v USA. De Blasio bol kritizovaný za to, že na pandémiu nereagoval vlani na jar dostatočne rýchlo zatvorením obchodov a škôl, čo viedlo k masívnemu rozšíreniu nákazy.

- Reklama -