Bolívia: Sudkyňa poslala exprezidentku a jej ministrov do vyšetrovacej väzby

0
Bolívijská exprezidentka Jeanine Áňezová (vľavo) prichádza na policajnú stanicu v La Paz v sobotu 13. marca 2021. Bolívijskí prokurátori sa domáhajú šesťmesačnej vyšetrovacej väzby pre exprezidentku Jeanine Áňezovú, ktorú zadržali v súvislosti s údajným prevratom v roku 2019 proti exprezidentovi Evovi Moralesovi. Podľa AFP prokurátori požiadali o väzbu pre 53-ročnú Áňezovú a dvoch ministrov jej dočasnej vlády ako "preventívne" opatrenie. Trojicu zatkli v sobotu pre obvinenia z terorizmu, poburovania a sprisahania s cieľom zosadenia Moralesa, ktorý tvrdí, že išlo o prevrat. (Foto: TASR/AP)

Bolívijsky súd poslal exprezidentku Jeanine Áňezovú a dvoch ministrov jej dočasnej vlády do vyšetrovacej väzby na štyri mesiace. Trojicu zadržali v súvislosti s údajným prevratom v roku 2019 proti exprezidentovi Evovi Moralesovi. Informovala o tom agentúra DPA.

Sudkyňa Regina Santa-Cruzová podľa miestnych médií v nedeľu rozhodla, že Áňezová tento čas strávi vo väzení Obrajes, zatiaľ čo jej niekdajší minister spravodlivosti Álvaro Coimbra a bývalý minister pre energetiku Rodrigo Guzmán budú vo väzení San Pedro. Obe nápravnovýchovné zariadenia sa nachádzajú v bolívijskej metropole La Paz.

Trojicu zatkli v sobotu pre obvinenia z terorizmu, poburovania a sprisahania s cieľom zosadenia Moralesa, ktorý tvrdí, že išlo o prevrat.

Ľavicový prezident Morales v novembri 2019 opustil Bolíviu po tom, čo v krajine vypukli protesty v súvislosti s údajnou manipuláciou hlasov počas prezidentských volieb.

Po Moralesovom odchode prevzala moc v krajine dočasná vláda na čele s pravicovou senátorkou Jeanine Áňezovou, ktorej nástup do prezidentského úradu vyvolal celý rad protestov Moralesových stúpencov. Pri zrážkach s armádou vtedy zahynulo 23 demonštrantov.

Áňezová bola počas svojho funkčného obdobia obvinená zo zneužívania moci a prenasledovania svojich politických rivalov, pripomína DPA.

Nové parlamentné a prezidentské voľby sa nakoniec uskutočnili 18. októbra 2020 a Moralesovo Hnutie za socializmus (MAS) ich presvedčivo vyhralo. Morales sa vrátil do Bolívie a Kongres následne udelil amnestiu tým ľuďom, ktorých Áňezovej vláda obvinila v súvislosti s násilnými demonštráciami.

- Reklama -