Mesík: Nový minister bude najskôr ďalšia bábka a bossov fackovací panáčik

8
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

Od nového ministra zdravotníctva nemá Juraj Mesík, analytik globálnych rizík, veľké očakávania. „Neočakávam nič,” vyhlásil pre ParlamentneListy.sk, uviedol však, čo by nový minister podľa neho mal urobiť. „Rozdávanie miliárd je silné lepidlo, nepohne ním ani 20-tisíc predčasných hrobov,” obáva sa Mesík.

Ste optimistickejšie naladený? Podľa vyhlásenia exministra zdravotníctva Krajčího “epidemiologická situácia okolo nového koronavírusu sa za posledný týždeň na Slovensku mierne zlepšila, krivku sa podarilo zlomiť”. 

Prečo si myslíte, že by mala byť na ústupe? To, že o jej ústupe politici, naivnejší novinári a ľudia snívajú, pre vírus nič neznamená. Vírusy sa správajú podľa biologických zákonov a na túžby politikov a ľudí neberú ohľady. Mutujú a prírodná selekcia vyberá tie mutanty, ktoré sa najrýchlejšie šíria a najlepšie prekonávajú ľudskú obranu. A keďže ešte stále pokračuje zima, nachádzajú čoraz viac ľudí s hlbokým nedostatkom vitamínu D a oslabenou imunitou. Teda ideálne prostredie na šírenie. 

Deje sa prakticky presne to, o čom sme hovorili v našom rozhovore začiatkom februára, v ktorom som povedal, že ak u nás nezvíťazí veda, budeme mať do konca apríla na Slovensku 20 000 mŕtvych. Len som bol trochu optimistický – tých 20 000 obetí epidémie tu budeme mať možno ešte skôr.

Demisia ministra zdravotníctva podľa vás prispeje k lepšej situácii?

Určite ju nezhorší – ten nekompetentný človek vo vleku systémovej korupcie bol obrovskou tragédiou Slovenska. On nesie hlavnú právnu zodpovednosť napríklad za to, že na Slovensku viac ako štyri dlhé mesiace – od 26. októbra 2020 až do začiatku marca 2021 – obvodní lekári “liečili” covid podľa oficiálneho dokumentu Terapeutický manažment pacientov s COVID-19. Jeho podstatu možno zhrnúť do jednej vety takto: Neliečiť – neliečiť – ešte stále neliečiť – už sa dusí? – tak záchrankou do nemocnice a remdesivir, remdesivir, remdesivir!” Samozrejme, že pri tejto vládou odporúčanej liečbe zomrela masa ľudí ponechaná na príkaz vlády bez účinnej lekárskej pomoci ešte skôr, ako sa do tej záchranky a nemocnice dostali.

Či sa situácia po odchode tohoto človeka do radostného lona poslaneckých privilégií a imunity zlepší, to záleží od diania v hlave hlavného architekta slovenského národného masakru, nášho hlavného plagiátora a z demokraticky prejavenej vôle ľudu dočasne premiéra Matoviča.

Zzľava dnes už exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška a predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) počas jednej z tlačových konferencií k pandemicej situácii na Slovensku. Foto: TASR

Ministerka Remišová napríklad v diskusii na TV JOJ Na Hrane nevedela vymenovať konkrétne kroky, ktoré vláda bude riešiť v súvislosti so stavom pandémie a úmrtnosti a stavu v nemocniciach. Rečnila o ekonomických podporách, péenkách, OČR, čo sú síce dôležité veci, ale proti vírusu nefungujú, keďže ide o ekonomické a nie zdravotnícke opatrenia. Je to možné?

Nevidím tým ľuďom do hláv, ale moc ľudí vždy deformovala (…a absolútna moc deformuje absolútne). Títo skutočne pôsobia, akoby žili na inej planéte, nie na Slovensku, kde denne zbytočne zomierajú zhruba dve stovky ľudí na dobre liečiteľné ochorenie. Vezmite si len tento čerstvý výrok jedného z poslancov SaS: „Prebehla určitá sebareflexia, povedali sme, v poriadku, preberáme politickú zodpovednosť, Marek Krajčí odstúpil. Príde nový minister zdravotníctva a verím, že bude pokračovať v dobrej práci.“ Oni idú pokračovať “v dobrej práci”? Čo to je? Plán na ďalších 10 000 mŕtvych? Na vytunelovanie ďalších stoviek miliónov eur do špajdlí do nosohltanov? Na pochovanie zvyšku ekonomiky? Čo mal asi ten saskár na mysli? Či skôr na jazyku, lebo o mysli tu silne pochybujem.

Čo asi väčšine z nich vôbec nedochádza, je, že pri zodpovednej, nekorupčnej a vedecky riadenej politike, sme mohli mať na Slovensku zhruba toľko obetí covidu – možno aj menej – ako Nóri a Fíni. Nórov aj Fínov je zhruba toľko ako nás, žijú viac v mestách a sú starší ako Slováci – napriek tomu v Nórsku do 12. marca 2021 zomrelo oficiálne na covid 640 ľudí, vo Fínsku 790 – a na Slovensku 8 440! V tom istom čase mali Nóri 21 ťažkých covid pacientov, Fíni 44 – a Slovensko 678 adeptov smrti. To nie je ani osud, ani odraz stavu zdravotníctva, ako hlásajú vládni propagandisti – to je korupčno-amatérska politika tejto vlády! 

Súčasná vláda je podivná zmes ľudí, od veľmi kompetentných až po úplný odborný odpad. Neverím, že by si aspoň niektorí z nich neuvedomovali tragédiu, do ktorej národ priviedli. Ale ak aj vnímajú nejakú zodpovednosť, myslia si, že je to zodpovednosť Matoviča a jeho partaje – nie ich vlastná. Pritom sú to ale oni – SaS, Za ľudí a ten rodinný podnik národného plagiátora číslo dva – kto Matovičovi umožnili národný masaker spáchať. Matovič a jeho partia nemôžu vládnuť sami, na to nemajú čísla. 

Žiaľ, rozdávanie miliárd eur z eurofondov a zo štátneho rozpočtu je silné lepidlo – nepohne ním ani 20 000 predčasných hrobov. Samozrejme, túžba byť čo najdlhšie pri peniazoch a privilégiách moci sa skrýva pod rétorikou “nedopustiť návrat Fica a korupcie”. Niektorí jej možno aj veria: to že Ficovmu návratu svojim pritakávaním Matovičovmu masakru postavili širokú diaľnicu sa snažia nevidieť. 

Čo očakávate od nového ministra zdravotníctva (zatiaľ je poverený minister Heger vedením tohto rezortu), aby spravil  v prospech ľudí a pandémie?

Neočakávam nič: najskôr to bude ďalšia bábka a bossov fackovací panáčik ako ten pred ním. Očakávam, že sa bude do bezvedomia ďalej špárať ľuďom v nosoch, nakupovať za stovky miliónov zbytočné testy a robiť mediálny šum okolo každej ďalšej dávky vakcíny, ktorú “pre Slovensko vybojujú”. Ale ak by som si mal predstaviť zázrak v podobe kompetentného a silného ministra – nie ďalšej prihlúpej bábky – tak najdôležitejšie, čo by mal v prvý deň svojho ministrovania urobiť, sú tieto tri lacné a zvládnuteľné veci: 

1. Zabezpečiť expresný dovoz najmenej pol milióna balení ivermectinu na Slovensko a ich expresnú distribúciu do lekární.

2. Umožniť dočasný voľný predaj štátom dovezeného ivermectinu v lekárňach. Presne tak, ako je voľne a bez receptu dostupný oveľa nebezpečnejší acylpyrín. Kto chce, nech sa lieči podľa matovičovcov – kto sa chce liečiť podľa skutočnej vedy, štát mu v tom nesmie brániť.

3. Zaviesť bezodkladné povinné merania hladín vitamínu D všetkým pacientom s covidom a zabezpečiť liečebné podanie nárazovej vysokej dávky vitamínu D všetkým pacientom s jeho deficitom. Pacientom v ťažkom stave alebo s hlbokým deficitom zabezpečiť podanie calcifediolu – účinného derivátu vitamínu D. Ten, žiaľ, u nás nie je dostupný – je príliš lacný, aby ho niekto dovážal. Takže treba expresne zabezpečiť aj jeho dovoz na Slovensko.

Tých vecí, ktoré by bolo potrebné a možné pre záchranu životov a spoločnosti rýchlo urobiť, je, samozrejme, oveľa viac. Ale buďme realisti, oni nedokážu urobiť ani tieto tri a budú pokračovať v tradícii karpatskej pseudovedy, masového zomierania a čakania na zázraky. S prstami cynicky do víťazného “V”.

- Reklama -

8 KOMENTÁRE

  1. Spomínaný liek a vitamín sa uvádzajú v takýchto článkoch už hodne dlho. Pripomína mi to návnadu, na ktorú sa nikto nechce chytiť. Pýtam sa prečo? Žeby okrem autora článku a niekoľkých blogerov každý odborník trpel profesionálnou slepotou?

  2. tieto riešenia nie sú žiadne riešenia…..a čo náhubky ?? … a čo tak normálny, ľudský rozum zobrať do hrsti a začať žiť normálne, pracovať a dovolenkovať normálne ako homo sapiensi ??
    Sapiens vráť sa a začnime čím skôr žiť ako predtým…………. inak amen CMA!!! ( tma)…

  3. S politikmi vyriesis Ho…o. 31 rokov nic nedoriesili,len sa Nabalili. Kto este im veri? To nieja to on. To nie on to MIMOZEMSKA sila. Velke konta a zahranicne destinacie.
    jak odrbat ludi. nikto ti tolko neda ako ti politik naslubuje.
    Potoma kto je politik? Debil,psychopat,Plagiator,Oligarcha,Mafian? Vsetko mozne len nie ODBORNIK. Zmena vol. systemu je Viac nez nutna. Odstavit pol.strany od MOCI.

  4. Navrhované riešenia sa mi zdajú príliš jednoduché a nechce sa mi veriť, že by na ne niekto iný doteraz neprišiel.

  5. Najprv treba prečítať článok a až potom kritizovať…:) A keď budete kritzovať, tak samozrejme konkrétne po bodoch, s čím a prečo nesúhlasíte….:)

  6. Pán Rudlof, tie predsa uviedol! Je to jednoduché, overené a funkčné! Prečítajte si Mesíkov návrh opatrení, ktoré by sa mali urýchlene realizovať!

  7. Kritizovať, že niečo nie je v poriadku, nestačí. Treba prísť s podnetmi, ako veci riešiť.

Comments are closed.