Nemecko: Pre podozrenia z korupcie sa mandátu vzdal ďalší poslanec CDU

0
Na archívnej snímke z 27. júna 2019 poslanec nemeckého Spolkového snemu za Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) Mark Hauptmann hovorí v parlamente v Berlíne. Poslanec nemeckého Spolkového snemu za Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) Mark Hauptmann sa vo štvrtok 11. marca 2021 vzdal svojho mandátu pre podozrenia z korupcie. Stal sa tak už tretím zákonodarcom frakcie Únie CDU/CSU, ktorý tento týždeň odstúpil pre obvinenia z korupčného správania. (Foto: TASR/AP)

Poslanec nemeckého Spolkového snemu za Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) Mark Hauptmann sa vo štvrtok vzdal svojho mandátu pre podozrenia z korupcie. Stal sa tak už tretím zákonodarcom frakcie Únie CDU/CSU, ktorý tento týždeň odstúpil pre obvinenia z korupčného správania. Informovala o tom agentúra AFP.

Hauptmann čelí obvineniam z prijímania úplatkov od vlád iných krajín, napríklad Azerbajdžanu, za presadzovanie ich záujmov. Politik zo spolkovej krajiny Durínsko tieto výčitky odmieta.

Nemecký magazín Der Spiegel v stredu informoval, že regionálne noviny Südthüringen Kurier, ktorých vydavateľom je Hauptmann, uverejnili v minulosti reklamné inzeráty na rozličné podujatia, ktoré sa konali v Azerbajdžane. Išlo napríklad o nákupný festival v Baku v roku 2018 či športové Európske hry 2015. Hauptmann sa tiež opakovane priaznivo vyjadroval na adresu azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva. V uvedenom periodiku sa objavovali tiež inzeráty z Taiwanu a Vietnamu.

“Nikdy som nedostal peniaze a nikdy som sa nenechal ovplyvňovať v politických rozhodnutiach,” povedal Hauptmann v rozhovore pre denník Die Welt. Odmietol však zverejniť zoznam svojich dodatočných príjmov. Zdôvodnil to tým, že nemôže prezradiť dôverné obchodné informácie.

Konzervatívci kancelárky Angely Merkelovej v stredu nariadili svojim poslancom, aby preukázali všetky svoje finančné zisky súvisiace s pandémiou koronavírusu. Cieľom bolo ukončiť podozrenia z korupcie týkajúce sa zmlúv na zaobstarávanie ochranných rúšok.

Tento krok prišiel po tom, čo boli z priameho či nepriameho obohacovania sa v súvislosti s nákupom rúšok obvinení dvaja poslanci Únie.

Vo februári začala prokuratúra vyšetrovať Georga Nüßleina z Kresťanskosociálnej únie (CSU) pre podozrenia z úplatkárstva v súvislosti s vládnym kontraktom na nákup zdravotníckych rúšok počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Nüßlein je podozrivý z toho, že vlani na jar zabezpečil vládne zákazky pre istého výrobcu rúšok, pričom sa za túto službu obohatil sumou 650.000 eur, ktorú mala podľa denníka Bild dostať jeho firma Tectum.

Podobné kontroverzie vzbudil poslanec Bundestagu za CDU Nikolas Löbel, ktorého firma údajne získala odmenu 250.000 eur za sprostredkovanie zmlúv na nákup rúšok. Löbel tento týždeň zložil svoj mandát a oznámil, že sa sťahuje z politiky.

Tieto škandály viedli k prepadu popularity CDU, a to len niekoľko dní predtým, než sa uskutočnia kľúčové regionálne voľby v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko. Významnosť výsledkov týchto krajinských volieb, ktoré sa budú konať v nedeľu 14. marca, spočíva v tom, že sú prieskumom nálad pred nemeckými parlamentnými voľbami naplánovanými na 26. septembra. Po prvý raz za viac než 15 rokov sa v nich o podporu nebude uchádzať dosluhujúca kancelárka Merkelová.

- Reklama -