Európska únia po súhlase EMA oficiálne povolila vakcínu od firmy Johnson & Johnson

0
ampulky s vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (Foto: TASR/AP)

Európska únia vo štvrtok oficiálne povolila používanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vyvinutej americkou firmou Johnson & Johnson. Spravila tak krátko po tom, čo túto očkovaciu látku schválila Európska agentúra pre lieky (EMA). Informovala o tom agentúra AFP.

 “Na (európsky) trh prichádza viac bezpečných a účinných vakcín,” napísala na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

“Práve sme schválili použitie vakcíny Johnson & Johnson v EÚ… S počtom dávok, ktoré sme objednali, by sme mohli v EÚ (touto vakcínou) zaočkovať (tento rok) do 200 miliónov ľudí,” dodala šéfka EK.

Ide o štvrtú vakcínu, ktorá dostala súhlas od EMA, a súčasne o prvú jednodávkovú vakcínu proti covidu.

EMA vo štvrtkovej tlačovej správe uviedla, že jej Výbor pre lieky na humánne použitie (CHMP) po dôkladnom vyhodnotení novej vakcíny dospel konsenzom k záveru, že údaje o očkovacej látke sú spoľahlivé a spĺňajú kritériá účinnosti, bezpečnosti a kvality.

Klinické testy potvrdili, že táto vakcína je účinná pri prevencii ochorenia COVID-19 u ľudí vo veku od 18 rokov. Na klinických skúškach sa zúčastnilo približne 44.000 osôb v USA, Juhoafrickej republike a krajinách Latinskej Ameriky, pričom polovica dostala jednu dávku vakcíny a druhá polovica dostala placebo.

- Reklama -