Maďarsko: Nemocnice čaká nápor, počet pacientov s covidom stúpne nad 10 000

0
maďarský premiér Viktor Orbán (Foto: TASR/AP)

 Maďarské nemocnice budú v nadchádzajúcich týždňoch čeliť obrovskému náporu, pretože počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 podľa prognóz odborníkov značne stúpne nad 10.000. Vo štvrtok to v Budapešti povedal šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa spravodajského servera portfolio.hu Gulyás pripustil, že najslabším článkom reťazca v zdravotníctve sú ľudské zdroje, avšak uistil, že vláda prijala potrebné opatrenia na ich zabezpečenie.

Šéf kabinetu zdôraznil, že ešte sú voľné lôžka i pľúcne ventilátory. Spresnil, že k dispozícii je v súčasnosti 13.244 voľných nemocničných lôžok a 1918 ventilátorov.

Predsedníčka Odborového zväzu zdravotníctva (FESZ) Adrianna Soósová v komerčnej televízii ATV povedala, že nemocnice sa zatiaľ pokúšajú nápor zvládnuť s využitím domácich kapacít, ak však pacientov bude masívnejšie pribúdať, bude potrebná aj pomoc zo zahraničia.

Vláda sa podľa nej snaží situáciu riešiť presúvaním odborníkov a stáva sa, že ošetrovatelia určení na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) prichádzajú z iných oblastí zdravotníctva. “Na JIS je zvyčajne jeden ošetrovateľ špecialista, ktorému pomáhajú ošetrovatelia presunutí z iných nemocničných oddelení,” spresnila.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 8312 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 172 pacientov. Doteraz sa v Maďarsku koronavírusom nakazilo 489.172 osôb a 16.497 ochoreniu podľahlo.

Významne stúpa počet aktívne infikovaných, ktorých je aktuálne 124.408. Zaznamenaný bol aj prudký nárast počtu hospitalizovaných, ktorých je už 8329. Z nich 911 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti covidu zaočkovali doposiaľ 1.149.557 ľudí, druhú dávku očkovacej látky dostalo 327.428 ľudí.

- Reklama -