Komentátor Lintner: Pri Pčolinskom treba byť opatrný

0
Ľubomír Lintner, politický komentátor Foto: facebook Ľ. Lintnera

Pri zadržaní šéfa SIS Pčolinského zatiaľ nemožno hovoriť o potvrdení snahy vládnej koalície nastoliť spravodlivosť. Zatiaľ je to iba krok policajtov NAKA, odobrený prokurátorom – myslí si politický komentátor Ľubomír Lintner a svoj názor odprezentoval na sociálnej sieti. Až postoje Žilinku a Lipšica podľa Lintnera ukážu, či je to naozaj tak.

“Ja osobne by som bol opatrný v tých prvých hodnoteniach, že zadržanie úradujúceho šéfa SIS Vladimíra Pčolinského za korupciu je potvrdením snahy tejto vládnej koalície nastoliť spravodlivosť. Zatiaľ je to iba krok policajtov NAKA, odobrený prokurátorom. Až najbližšie dni a postoje nového generálneho prokurátora M. Žilinku a nového špeciálneho prokurátora D. Lipšica ukážu, či je to naozaj tak. Lebo Pčolinský je, dalo by sa povedať, až kmeňový človek v spojenectve Lipšic – Žilinka – Pčolinský. V rokoch 2010 – 2012 to bol triumvirát: Minister vnútra – štátny tajomník – vedúci organizačného odboru Kancelárie ministra,” upozorňuje Lintner.

Zadržaného šéfa SIS Pčolinského usvedčuje jeho bývalý námestník Boris Beňa, ktorého NAKA zadržala vlani v decembri a začal s políciou spolupracovať. Pčolinský mal podľa Beňu vybaviť, aby milionár Zoroslav Kollár už nebol v hľadáčiku tajnej služby. Mal zabezpečiť, aby ho tajná služba neodpočúvala a nazaujímala sa o neho. Odmena vraj bola 40 tisíc eur, ktoré si rozdelili Beňa a Pčolinský.

“A aby sa kruh uzavrel, tak treba pripomenúť, že Beňu do poslednej chvíle obhajoval Lipšic pred svojím rozhodnutím kandidovať za špeciálneho prokurátora. Bol to totiž jeho blízky človek, v čase keď bol ministrom vnútra ho vymenoval za šéfa policajnej inšpekcie,” pripomína Lintner vo svojej úvahe na sociálnej sieti.

Lintner uvažuje, že v súvislosti s novým špeciálnym prokurátorom a jeho postojom sú dôležité odpovede na dve otázky: “Či svedectvo Beňu, ktorého Lipšic zastupoval, o korupcii Pčolinského, bolo vyslovené v tom čase alebo neskôr? A druhá otázka: Či sa za tých pár dní stačil Lipšic na novom pôsobisku tak zorientovať v rozpracovaných veciach, aby vôbec vedel, že v hľadáčiku je súčasný šéf SIS? Čiže pri posúdení postoja nového špeciálneho prokurátora treba vedieť, kto a čo kedy vedel.

A k tomu je v koalícii aktuálne polemika o manažmente krajiny premiérom I. Matovičom. Už v prvých chvíľach jeho spojenectva s B. Kollárom dal predsedá vlády jasný signál, akú silu dáva do ohnivka v reťazi, keď otvoril priestor na nomináciu šéfa SIS pre svojho koaličného partnera. V slovenskom variante demokracie bolo totiž tradíciou, že tá pozícia patrí strane premiéra a zvyčajne človeku, ku ktorému má premiér osobne dôveru.

A tak mal Mečiar svojho Lexu, Dzurinda najskôr Mitra a potom Pittnera. Prvý Fico veril Magalovi. Krátky variant vlády I. Radičovej dal priestor K. Mitríkovi (aj keď pani premiérku zrejme intenzívne nahovoril líder SDKÚ). Keď bol Fico vo vládnom sóle, tak v pozícii šéfa tajných bol J. Valko. Akurát tretí R. Fico ustúpil SNS a A. Dankovi (čo tiež dokazuje spôsob tvorby koalície po voľbách v roku 2016) a navrhol tam nominanta národniarov A. Šafárika.

Vo chvíľach návratu SaS a Za ľudí do náručia Matoviča a Kollára si budú musieť dve koaličné strany intenzívnejšie odpovedať na otázky: Kde to sme?, Kto sme? a Čo ďalej?,” uzatvára Lintner.

- Reklama -