USA: Vesmírna loď Starship úspešne pristála, no po pristátí explodovala

0
Na snímke z videozáznamu je štart prototypu vesmírnej lode Starship SN10 americkej spoločnosti SpaceX v americkom Boca Chica 3. marca 2021. Prototyp lode, ktorá má letieť na Mars, dosiahol po štarte výšku 10 kilometrov a následné úspešne pristál. Krátko po pristátí však loď explodovala. (Foto: TASR)

Prototyp vesmírnej lode Starship SN10 americkej spoločnosti SpaceX v stredu po skúšobnom lete úspešne pristál; po pristátí však explodoval. Informovala o tom agentúra AP.

Prototyp lode, ktorá má letieť na Mars, dosiahol po štarte výšku 10 kilometrov a následné úspešne pristál. Krátko po pristátí však loď explodovala.

Išlo o tretí takýto test, no po prvý raz sa rakete podarilo pristáť, píše AP. Predchádzajúce dva prototypy lode Starship, ktoré spoločnosť SpaceX testovala v decembri a vo februári, explodovali už pri dosadnutí na zemský povrch.

Starship je vrchný stupeň kozmickej lode, ktorá má absolvovať lety na Mesiac a Mars. Do vesmíru ju má vyniesť nosná raketa Super Heavy, ktorá sa v kozme od lode Starship odpojí a vráti späť na Zem.

Celková výška lode Starship a nosnej rakety Super Heavy bude 120 metrov.

- Reklama -