Rakúska exministerka, ktorá si zatancovala s Putinom, dostala ponuku od Rosneftu

0
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) tancuje s rakúskou ministerkou zahraničných vecí Karin Kneisslovou počas jej svadby so svojím životným partnerom, podnikateľom Wolfgangom Meilingerom v rakúskom mestečku Gamlitz 18. augusta 2018. (Foto: TASR/AP)

Bývalú rakúsku ministerku zahraničných vecí Karin Kneisslovú nominovali do pozície v správnej rade ruského ropného gigantu Rosnefť. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

Kneisslová (56) má pôsobiť v predstavenstve tejto spoločnosti ako nezávislá riaditeľka, uvádza sa v dekréte ruskej vlády.

Táto politička prilákala pozornosť médií v auguste 2018, keď si na svadbu s podnikateľom Wolfgangom Meilingerom pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým počas nej i tancovala. Svadba sa konala v malom rakúskom meste Gamlitz na hraniciach so Slovinskom. Kneisslová, vtedajšia šéfka rakúskej diplomacie, z politiky odišla nasledujúci rok.

Ak akcionári Rosneftu jej nomináciu schvália, Kneisslová sa stane kolegyňou bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, ktorý slúži ako predseda predstavenstva spoločnosti Rosnefť od roku 2017.

Rosnefť, najväčší ruský producent ropy, vedie Igor Sečin, jeden z Putinových najlojálnejších spojencov.
Rakúsko v uplynulých rokoch zdôrazňuje úzke vzťahy s Moskvou.

Po tom, ako v roku 2018 po údajnom otrávení bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa v Británii mnohé členské krajiny EÚ vyhostili ruských diplomatov, Viedeň vyhlásila, že tento príklad nebude nasledovať, zdôrazňujúc pritom svoju neutralitu.

- Reklama -