Žilinka: Smrť mladučkej Linh treba znova prešetriť. Kralevich má problém

0
Módna návrhárka a podnikateľka zrazila na prechode smrteľne študentku Linh. Generálny prokurátor otvoril prípad na opätovné prešetrenie.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka po preskúmaní trestného konania vo veci dopravnej nehody, pri ktorej minulý rok v Bratislave na Tomášikovej ulici po náraze motorovým vozidlom zahynula mladá študentka Linh, zistil vážne pochybenia pri prvotných úkonoch dokumentovania dopravnej nehody. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.
      

Žilinka zároveň zistil neprimeranú dĺžku znaleckého dokazovania, ako aj pasivitu pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti zo strany prokurátora. “Uložil preto krajskému prokurátorovi v Bratislave prijať opatrenia na odstránenie prieťahov v trestnom konaní, vykonávanie aktívneho dozoru prokurátora, ako aj vyvodenie disciplinárnych dôsledkov z porušenia povinností konajúceho prokurátora. Trestnú vec bude GP SR naďalej intenzívne sledovať,” zdôraznil hovorca Skladan.

Na informáciu o pochybeniach vo vyšetrovaní zareagoval v piatok aj prezident Policajného zboru Peter Kovařík. “Kontrolu tohto spisu som dal spraviť ešte v októbri minulého roku. Záver kontroly bol, že došlo k pochybeniam. Druhú kontrolu som nariadil začiatkom tohto roku. Podľa jej záverov už bude nasledovať vyvodenie zodpovednosti nielen vyšetrovateľa, ale aj jeho nadriadeného, pretože si pravdepodobne neplnil ani jeden, ani druhý svoje povinnosti,” zdôraznil policajný prezident.
     

 Žilinka uložil povinnosť preskúmať okolnosti trestného konania vo veci tragickej nehody prokurátorovi trestného odboru GP SR v polovici januára. Nehoda sa odohrala 21. septembra 2020.
      

Polícia vtedy informovala, že pri dopravnej nehode zahynula 18-ročná chodkyňa. Auto mala šoférovať 35-ročná vodička, pričom k zrážke došlo na priechode pre chodcov.

- Reklama -