V Londýne poklesol počet prípadov nákazy o 80 percent, pre lockdown

0
Muž s ochranným rúškom prechádza okolo tradičných červených telefónnych búdok vo finančnej štvrti v Londýne 5. januára 2021 po tom, ako vstúpil do platnosti tretí národný lockdown. (Foto: TASR/AP)

Rozsiahla štúdia ukázala, že počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Londýne za posledný mesiac prudko klesol o 80 percent, pričom šírenie patogénu pribrzdili opatrenia v rámci lockdownu. Vo štvrtok to uviedla tlačová agentúra AP.
     

Výskumníci z Kráľovskej univerzity (Imperial College) v Londýne v rámci mesačnej štúdie otestovali od 4. do 13. februára 85.000 ľudí po celom Anglicku. Zistili, že nakazený bol približne jeden človek z 200 ľudí, čo je pokles o dve tretiny oproti predchádzajúcemu mesiacu.
     

 Pokles bol po celej krajine rôzny a najprudší zaznamenali práve v Londýne, kde koncom vlaňajška zistili nový a nákazlivejší variant koronavírusu. V januári mal v Londýne podľa odhadu koronavírus jeden z 30 ľudí. Teraz údaj klesol na približne jednu osobu zo 185.
     

 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že pokles v prípadoch nákazy je “povzbudzujúci, ale nesmieme poľaviť v opatrnosti”.
      

Británia je v spojitosti s pandémiou jednou z najviac postihnutých krajín v Európe, pričom zaznamenala vyše 118.000 úmrtí. Platí tam lockdown a zároveň prebieha hromadné očkovanie obyvateľstva, ktoré má najrýchlejšie tempo na kontinente, píše AP. Prvú dávku vakcíny zatiaľ dostalo okolo 16 miliónov ľudí, čo je asi štvrtina obyvateľov krajiny.

- Reklama -