Robotické vozidlo Perseverance pristálo na Marse

0
Ľudia sledujú na veľkoplošnej obrazovke živý prenos z pristátia amerického robotického vozidla Perseverance na povrch Marsu v centre Londýna vo štvrtok 18. februára 2021. Na povrch Marsu dosadlo vo štvrtok robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť). Do vesmíru ho vyniesla raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral, ktorá odštartovala 30. júla 2020. Súčasťou technického vybavenia robotického vozidla je aj malý vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť). Robotické vozidlo bude mať spolu s experimentálnym vrtuľníkom Ingenuity za úlohu predovšetkým hľadať známky možného minulého života na Marse. FOTO TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uvítal “historické” pristátie robotického vozidla Perseverance na Marse a označil ho za dôkaz schopností vedy a “americkej vynaliezavosti”, informovala agentúra AFP.
     

 “Blahoželám NASA a každému, kto ťažkou prácou umožnil historické pristátie Perseverance,” povedal. “Dnešok opäť raz potvrdil, že so silou vedy a americkej vynaliezavosti nič nie je za hranicami možností,” oznámil na Twitteri prezident.
      

Robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť) vo štvrtok úspešne dosadlo na povrch Marsu. Do vesmíru ho vyniesla raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral, ktorá odštartovala 30. júla 2020. Súčasťou technického vybavenia robotického vozidla je aj malý vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť).

- Reklama -