Lipšic: Chcem vrátiť dôveru ľudí v zákon, ktorý platí pre každého rovnako

0
Foto: TASR

Nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa chce pokúsiť o prinavrátenie dôvery ľudí v to, že zákon platí pre každého. Vyhlásil to po zložení svojho sľubu do rúk predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Generálny prokurátor Maroš Žilinka deklaroval, že ho v tomto smere bude podporovať, ale aj kontrolovať. Priblíženie sa k ideálu spravodlivosti označil Žilinka za ich spoločný cieľ.
     

 “Vážim si dôveru, ktorú som dostal od NR SR. Som presvedčený, že dnes sa spravodlivosť nachádza na akejsi križovatke a je šanca a nádej, možno prvýkrát za 30 rokov, pohnúť trestnú spravodlivosť výrazne dopredu. Chcem sa o to spolu s mojimi kolegami – prokurátormi z ÚŠP pokúsiť, aby aj ľudia získali vieru, že zákon platí pre každého a že spravodlivosť je jedna z  najcennejších hodnôt našej spoločnosti,” povedal Lipšic s tým, že práca na naplnení tohto cieľa nebude jednoduchá. Verí, že s ľuďmi na ÚŠP sa to podarí, pričom požiadal o zváženie doplnenia prokurátorského stavu na úrade.
    

  Žilinka prisľúbil Lipšicovi aj prokurátorom ÚŠP podporu. “Budem vás podporovať v zákonnej práci, v napĺňaní ideálu spravodlivosti, ale zároveň vás budem aj kontrolovať tak, aby vo verejnosti nevznikli ani najmenšie pochybnosti o tom, či aplikujeme právo spôsobom, že tu nie sú rovní alebo rovnejší,” deklaroval. V súvislosti s reakciami najmä opozičných politikov na adresu Lipšica poznamenal, že nový šéf ÚŠP má jeho plnú dôveru. Lipšic vyjadrenia komentovať nechcel.
    

  Odpovedali tiež na otázky týkajúce sa samovraždy obvineného Františka Böhma, ktorý mal s políciou spolupracovať pri vyšetrovaní káuz Judáš či Texasan. Lipšic sa zatiaľ nechcel vyjadrovať. Avizoval, že už počas dňa sa chce stretnúť s prokurátormi ÚŠP aj dozorovým prokurátorom vo veci, v ktorej bol Böhm stíhaný. Prokurátorom vyjadril podporu a poukázal na to, že mnohí pracujú pod enormným tlakom, pričom sú predmetom “nevyberaných útokov” a často aj chránenými osobami. Rovnako podľa neho treba zvažovať i tlak, pod ktorým môžu byť tí, ktorí vypovedajú proti “mocným”.
    

  Generálny prokurátor zdôraznil, že hoci dal pokyn na prešetrenie udalosti, neznamená to ešte, že v prípade došlo k nejakému pochybeniu. “Do momentu, kým nebudeme vedieť výsledok šetrenia, nebudeme špekulovať,” reagoval na otázku, ako je možné, že mal obvinený doma zbraň.

- Reklama -