Lekárka Tašárová: Je mi ľúto. Liek, ktorý by mohol výrazne pomôcť v liečbe COVID 19, je stále v lekárňach nedostupný

0
MUDr. Michaela Tašárová napísala Matovičovi, Remišovej aj Sulíkovi pre covid-19 a liek ivermectin: Kto musí zomrieť, aby ste sa zobudili???(Foto: pl.sk)

Lekárka Michaela Tašárová sa zviditeľnila pred pár dňami otvoreným listom premiérovi Matovičovi a vicepremiérom Sulíkovi a Remišovej. Jej list s otázkou “Kto musí zomrieť, aby ste sa zobudili???” ľudia masovo zdieľali na sociálnych sieťach. Ako pokračuje vo svojej aktivite za liek ivermectin, ktorý si objednala na vyskúšanie a colníci ho zadržali? Akú odozvu našla vo vláde, keď žiada o liek súvisiaci s covid-19? Situácia s pandémiou je na Slovensku kritická.

Váš ivermectin ostal na colnom úrade v Žiline. Urobili ste maximum,  aby Vám ho  uvoľnili, ale nepomohlo to. Finančná správa len denne vydáva vyhlásenia,  že nemajú rozhodujúcu kompetenciu a dodržiavajú  zákony… Veríte, že sa k zásielke ešte dostanete?

Dňa 10.2 som formou e-mailu požiadala Colno-deklaračné oddelenie Žilina, Slovenská pošta o predĺženie uloženia mojej zásielky. Zatiaľ som nedostala žiadnu odpoveď. Hovorí sa, že nádej zomiera posledná….

Nepomohla ani Vaša žiadosť o pomoc na ministerstvo zdravotníctva. Napísali ste preto otvorený list premiérovi Matovičovi a vicepremiérom Sulíkovi a  Remišovej. Reagovali?

Zareagoval pán vicepremiér Sulík, začo mu veľmi pekne ďakujem a verím, že dodrží všetko, o čom ma v liste informoval.

Doplním reakciu ministra Sulíka: “Zadržiavanie súkromnej pošty, aj keď jej obsahom sú lieky, považujem za nezlučiteľné so slobodou jednotlivca. To platí aj pre lieky. Priznám sa, že som o tejto praktike nevedel a túto otázku položím na najbližšej vláde ministrovi financií, pod ktorého colníci patria. Čo sa týka lieku Ivermectín, považujem za hrubú chybu, že už dávno nie je dostupný, samozrejme na lekársky predpis. Opakovane som sa na toto pýtal ministra zdravotníctva, no zmysluplnú odpoveď som nedostal. Naopak, úloha pre ministra, aby zabezpečil dostatok tohto lieku sa do uznesenia vlády nedostala. Preto to na najbližšej vláde navrhnem opäť.” Čo zvyšní dvaja oslovení členovia vlády?

Doteraz som nedostala žiadnu odpoveď od pána premiéra Matoviča a  od pani vicepremiérky Remišovej.

Nás Úrad vlády  pri žiadosti o reakciu na váš list odporučil na ministerstvo  zdravotníctva a nejako premiéra neinteresovalo – zatiaľ – že namietate nečinnosť ministerstva a žiadate, aby sa riešil Štátny ústav na kontrolu liečiv, ktorý pod vládu patrí a ktorý môže situáciu zmeniť, tak vašu ako aj iných. Stačí vydať povolenie na registráciu. To všetko sa deje v čase pandémie covid-19.  Slovensko je 2. v úmrtnosti.  Podľa medzinárodných štúdií ivermectin skutočne môže pomôcť… Nezdá sa vám že tu ide o zbytočné točenie sa v kruhu v rámci odpovedí, respektíve zbavovania sa odpovedí? Ako to hodnotíte?

Podľa môjho osobného názoru, za situáciu v krajine zodpovedá celá vláda, nielen ministerstvo zdravotníctva. Najnovšie poznatky ohľadne diagnostiky a liečby ochorenia Covid 19 by mali byť pre MZ SR absolútnou prioritou a v momentálnej situácii, keď nám denne oficiálne  umiera viac ako sto ľudí, by som očakávala maximálnu flexibilitu v otázke riešenia dostupnosti a registrácie lieku ivermectin.  Štúdie publikované na stránke pod týmto odkazom (klikni sem) a jednoznačne poukazujú na ivermectin ako bezpečnú a dostupnú formu  liečby ochorenia Covid 19. Na otázku, prečo sa až koncom januára na MZ SR konečne niečo pohlo a prečo nie je liek ivermectin už dnes dostupný pre pacientov v každej lekárni, odpovedať neviem.

Prečo ste si vy osobne objednali ivermectin, ktorý skončil na colnom úrade? Máte osobné skúsenosti?

Ja osobne som si objednala tento liek na základe informácií dostupných práve na stránkach www.covid19criticalcare.com. Tím špičkových odborníkov na čele s doktorom Paulom Marikom vypracovali protokoly pre prevenciu, včasnú ako aj nemocničnú liečbu pacientov s ochorením Covid 19, ktoré sú voľne dostupné v niekoľkých svetových jazykoch.

Vzhľadom k tomu, že moja zásielka je zastavená na colnici, tak sa veľmi ťažko môžem podeliť s osobnou skúsenosťou s týmto liekom.

Čo budete robiť ďalej, keď kompetentní  mlčia?  Čakať, alebo bojovať ďalej, ako?

Ja som lekárka a je mi nesmierne ľúto, že liek, ktorý by, podľa môjho názoru, mohol veľmi výrazne pomôcť pacientom v liečbe ochorenia COVID 19, je stále v lekárňach nedostupný.

Budem sa snažiť, aby sa informácie ohľadne lieku ivermectin šírili najmä v širokej odbornej obci, aby sa čo najviac  odborníkov dozvedelo o tejto terapeutickej možnosti. Doktor Paul Marik je nesmierne vzdelaný človek,napísal 80 kapitol kníh, uverejnil viac ako 500 peer-rewieved vedeckých štúdií, jeho články boli 43000 krát citované. Podrobnosti nájdete tu.

Nepoznám jediný dôvod, prečo by som nemala dôverovať protokolom, ktoré vytvoril tím špičkových vedcov pod jeho vedením.

Predstavte si, ľudia nám písali, že ste vymyslená osoba, aj to sa na Slovensku stáva… Tu je jedna taká miernejšia reakcia: “Prečo neviem nikde na internete (okr. súkromného profilu na fb) dohľadať túto pani doktorku? Žiadny kontakt, recenzie, ani na stránke e-vuc nie je žiadny záznam na jej meno. Odhliadnuc od toho, ze list je mieneny dobre, je to veľmi podozrivé.” Čo na to hovoríte?

 Tak k tomuto skutočne neviem, ako sa vyjadriť.

Na druhej  strane je oveľa, oveľa viac ľudí,  ktorí vám fandia a s napätím očakávajú,  čo sa stane. Váš list zdieľali desaťtisíce ľudí.  Zmení sa podľa vás situácia a bude ivermectin dostupný normálne v lekárni aj  na Slovensku?  Situácia je veľmi vážna a napriek tomu vláda v tomto smere podľa mnohých ľudí absolútne zlyháva a nereaguje na to, že ľudia, domovy dôchodcov si ho obstarávajú až pokútnymi spôsobmi.

Ja pevne verím, že naša vláda raz začne počúvať svetových odborníkov, a že liek ivermectin bude čo najskôr dostupný v každej lekárni. Každý stratený deň znamená zbytočne stratené životy občanov Slovenska.

Zodpovednosť za svoje zdravie nesie každý z nás. Podľa môjho názoru, nesmierne dôležitá, priam kľúčová pri ochorení COVID 19,  je prevencia.  To, ako sa organizmus vysporiada s infekciou vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID 19, z veľkej časti záleží aj od toho, koľko vitamínu D,C a minerálneho prvku zinku máme v krvi v dobe, keď organizmus príde do kontaktu s týmto vírusom.  Strach z mnohých vecí, ktorý  v tejto dobe z pochopiteľných dôvodov ovláda ľudí, je vlastne stres a každý stres potláča funkciu imunitného systému.

A – mám na čitateľov ešte jednu prosbu.

Áno?

Ak súhlasíte s mojím názorom na prevenciu a liečbu ochorenia Covid 19, každý z vás môže prispieť k uskutočneniu tejto myšlienky. Podporte petíciu, ktorej autorom je MUDr. Juraj Mesík, a  ktorú už podpísalo viac ako 10 000 občanov. Tu ju nájdete (klikni sem). Prajem všetkým čitateľom pevné zdravie, pokoj v srdci a úsmev na tvári.

- Reklama -