Nemecká a dánska polícia odhalili teroristickú skupinu, zadržali podozrivých s úmyslom útočiť

0

Celkovo 14 osôb zadržali v Dánsku a Nemecku v súvislosti s podozrením z prípravy teroristického útoku. Oznámili to v piatok dánske úrady po tom, ako do vyšetrovacej väzby vzali ďalších šiestich zadržaných. Informovala o tom agentúra AP.
     

 Táto správa prišla po štvrtkovom oznámení o prvých ôsmich zatknutiach. Všetkých podozrivých okrem jedného držia vo väzbe v Dánsku. Traja sú občania Sýrie vo veku 33, 36 a 40 rokov, ktorých zadržali ešte minulý víkend.
      

Dánska polícia ďalej uviedla, že počas zásahov našla vlajku Islamského štátu (IS), čo naznačuje, že obvinení môžu mať k tejto teroristickej skupine sympatie alebo byť na ňu priamo napojení.
     

 Hlavný policajný inšpektor dánskej tajnej služby (PET) Flemming Drejer uviedol, že situácia je síce “znepokojivá”, avšak “podľa nášho názoru nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo”.
      

Všetky pojednávania o umiestnení podozrivých do väzby v tomto prípade sa v Dánsku konali za tzv. dvojitými zatvorenými dverami, čo znamená sprísnený režim utajenia.
     

 PET uviedla, že osoby zadržané v Dánsku sú podozrivé zo “zaobstarania zložiek a komponentov na výrobu výbušnín, ako aj zbraní, alebo sa na tom podieľali”, no tiež z “plánovania jedného alebo viacerých teroristických útokov” alebo z účasti na takýchto aktivitách. Totožnosť ani štátnu príslušnosť ďalších zadržaných nezverejnili. Drejer však dodal, že u prvých siedmich zadržaných našli brokovnice a zbraň s puškohľadom.
     

 Nemecká prokuratúra predtým informovala, že podozriví údajne v januári nakúpili niekoľko kilogramov chemických látok, ktoré môžu byť využité na výrobu výbušnín. Pri domovej prehliadke v meste Dessau-Rosslau v Sasku-Anhaltsku našli desať kilogramov čierneho prášku a rozbušky. Ďalšie chemikálie zhabali v Dánsku.

- Reklama -