Taliansko: Vláda predĺžila zákaz cestovania medzi regiónmi

0
Talianski zdravotníci v ochranných odevoch a s ochrannými štítmi na zabránenie šíreniu nového koronavírusu čakajú na pasažierov prichádzajúcich z rizikových stredomorských krajín počas testovania na ochorenie COVID-19 na letisku Malpensa v Miláne. (Foto: TASR/AP)

Talianska vláda v piatok oznámila, že vzhľadom na rastúce obavy z rozšírenia infekčnejších variantov koronavírusu SARS-CoV-2 predlžuje do 25. februára zákaz cestovania medzi talianskymi regiónmi. Podľa pôvodných plánov toto nariadenie malo prestať platiť na budúci pondelok.
     

 Okrem toho vláda odstupujúceho premiéra Giuseppeho Conteho počínajúc od nedele sprísňuje epidemiologické opatrenia v štyroch regiónoch krajiny: Abruzzo, Ligúria, Toskánsko a autonómna oblasť Trentino, kde budú zatvorené bary, reštaurácie a múzeá, informovala agentúra AFP.
     

 Kým tieto štyri regióny sa od nedele ocitnú v tzv. oranžovej zóne – čo znamená stredné epidemiologické riziko -, zvyšok krajiny je “žltý”: bary a reštaurácie sú verejnosti otvorené do 18.00 h, avšak v noci v celej krajine platí zákaz vychádzania.
     

 Taliansko bolo prvou európskou krajinou, ktorá pred rokom čelila pandémii ochorenia COVID-19. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku infikovalo 2,7 milióna ľudí. Infekcii a jej následkom podľahlo viac ako 93.000 chorých.
      

Po čiastočnom lockdowne cez vianočné a novoročné sviatky talianska vláda začiatkom februára zmiernila reštriktívne opatrenia, ale nárast výskytu nových variantov koronavírusu SARS-CoV-2 opäť vyvolal obavy, pričom v niekoľkých provinciách v strednom Taliansku vyhlásili lokálne lockdowny.
     

 Z údajov zverejnených v piatok talianskym ústavom pre verejné zdravie vyplýva, že v takmer 18 percentách nedávno detegovaných prípadov ide o britský variant SARS-CoV-2. Vo Francúzsku je podiel tohto variantu 20-25 percent, zatiaľ čo v Nemecku 30 percent.
      Reprodukčné číslo, ktoré vyjadruje, ako rýchlo sa infekcia šíri v populácii, v porovnaní s minulým týždňom v Taliansku mierne stúplo z 0,84 na 0,95, poznamenala agentúra AFP.
      Experti na verejné zdravie v tejto situácii zdôraznili nutnosť líderstva a prijímania zodpovedných rozhodnutí pri zvládaní pandémie; talianska politická scéna bola totiž takmer mesiac paralyzovaná pre rozpad vládnej centristicko-ľavicovej koalície, ktorej predseda Conte. Conte podal demisiu pred dvoma týždňami. Post predsedu novej talianskej vlády prijal v piatok bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.
      “Potrebujeme rýchle rozhodnutia, pretože šírenie vírusu a jeho variantov sa určite nespomalí pre vládnu krízu,” varoval vo štvrtok zdravotnícky think-tank GIMBE.
      

- Reklama -