Makarová: Na náš podnet ÚVO zastavil Slovenskej pošte tender na bezpečnostné služby

0

Slovenská pošta podľa Nadácie Zastavme korupciu musela pozastaviť tender na bezpečnostné služby za viac ako štyri milióny eur. Prikázal jej to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na základe podnetu nadácie. Informovala o tom hovorkyňa nadácie Lucia Pazičová.
      

Nadácia upozornila na niekoľko nezrovnalostí v podmienkach súťaže na bezpečnostné služby, ktoré obstarávala Slovenská pošta. “Na zadaní tendra nám prekáža, že uvádza konkrétne výrobky s názvami, certifikáty a softvér, ktoré dodáva na Slovensku len jedna firma. Pošta chce navyše nakúpiť staršie modely kamier, ktoré sa už bežne nevyrábajú. Medzi sporné časti patrí aj podmienka známeho certifikátu C4, ktorý je spájaný s firmami blízkymi rodine Bödörovcov,” uviedla Xénia Makarová z nadácie.
     

 Nákupy na pošte nadácia sleduje pozornejšie aj preto, lebo už v minulosti sa s nimi spájali podozrenia z obmedzenia súťaže a predraženia. Bežne sa technické zabezpečenie spojilo s fyzickým strážením pobočiek do obrovského tendra. Alebo sa do tendrov vložili de facto zbytočné nároky na certifikáty, ktoré vopred určovali možných víťazov.
      

Výsledkom týchto praktík podľa Makarovej bolo, že verejné úrady na Slovensku míňali na bezpečnostné služby viac ako ich partneri v Českej republike. Vyplýva to z analýzy nadácie z roku 2019. Česká pošta dala napríklad na stráženie svojich pracovísk 2,5 milióna eur, Slovenská pošta zaplatila ročne 5,5 milióna eur. V sume sú zahrnuté stráženie budov, elektronické zabezpečovacie systémy aj prevozy peňazí. Česká pošta má vlastnú SBS, ktorá je jej dcérskou firmou. Slovenská pošta zaplatila za sledované obdobie Bonulu vyše 39 miliónov eur.
     

 “Na základe nášho podnetu ÚVO zákazku zastavil a môže skontrolovať, či súťaženie prebehlo v súlade so zákonom. Ak zistí, že nie, môže celý tender zastaviť úplne a pošta bude musieť vypísať novú súťaž, ktorá nebude diskriminačná,” uzavrela Makarová.
      

Nadácia tiež upozornila, že vládou predstavené nové pravidlá pre verejné obstarávanie priestor pre takúto kontrolu v zásade rušia. Po novom sa na neférové tendre budú môcť sťažovať len uchádzači a iba na súde.

Pozastavenie tendra pre TASR potvrdila aj hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková. “Slovenská pošta na základe predmetného oznámenia o začatí konania a predbežného rozhodnutia nevie identifikovať, na základe akého (a od koho) podnetu ÚVO začal konanie,” podotkla hovorkyňa. Podľa jej slov je v súčasnosti obstarávací proces po realizácii elektronickej aukcie za účasti všetkých uchádzačov, ktorí predložili relevantné ponuky.

- Reklama -