Výročie Vyšehradskej štvorky si symbolicky pripomenuli štyria europoslanci z krajín V4

0
Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

Štyria poslanci Európskeho parlamentu (EP) zo štyroch krajín Vyšehradskej štvorky (V4) z politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP) v piatok prostredníctvom oficiálneho oznámenia pripomenuli 30. výročie vzniku tohto regionálneho zoskupenia.
     

 Iniciátorom spoločného vyhlásenia bol slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri EPP Ivan Štefanec (KDH). K iniciatíve sa pridala česká europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), poľský europoslanec Jan Olbrycht (Občianska platforma) a maďarský europoslanec György Hölvenyi (KDNP).
     

Štefanec pre TASR uviedol, že Vyšehradská štvorka je dôležitý projekt, ktorý nielen pomohol pri európskej integrácii postkomunistických krajín, ale aj dnes je dôležitým nástrojom spolupráce a presadzovania záujmov týchto štátov v EÚ.
     

 “S úctou si pripomíname 30 rokov vyšehradskej spolupráce ako výraz vzájomného úsilia našich krajín pre demokratický rozvoj, bezpečnosť a stabilitu stredoeurópskeho regiónu. Význam tejto spolupráce pre občanov narástol s prehlbujúcimi sa väzbami našich krajín v rámci európskej integrácie. Vyšehradská spolupráca umožnila ochranu stredoeurópskych záujmov v rôznych oblastiach a je dôležitá pre budúcnosť Európy,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení na oficiálnej webovej stránke najväčšej európskej politickej rodiny.
     

 Štvorica stredoeurópskych poslancov tiež uviedla, že ich krajiny zažili totalitné režimy 20. storočia a na toto dedičstvo pamätajú aj pri rozhodovaní o budúcnosti. Spresnili, že dobré susedské vzťahy a pokračujúca vyšehradská spolupráca musia byť založené na spoločných hodnotách a rešpektovaní princípov a pravidiel obsiahnutých v európskych zmluvách. Týka sa to aj dodržiavanie zásad právneho štátu a princípu subsidiarity, osobitne v kultúrno-etických témach.
    

  “Medzi národmi tvoriacimi V4 boli historické nezhody a často aj nenávisť. Je unikátne, že sme sa na sklonku 20. storočia dokázali spojiť pre spoločný záujem a toto spojenie existuje a funguje dodnes,” uviedol Štefanec s odkazom na spoločné vyhlásenie. A pripomenul, že okrem spolupráce pri formulovaní politických postojov a projektov v oblasti kultúry a vzdelávania je v dnešnej situácii dôležitá aj vzájomná pomoc pri boji s pandémiou koronavírusu, čo má podobu výmeny zdravotníckeho personálu a materiálu a v neposlednom rade aj výmenu skúseností a informácií. A skonštatoval, že projekt V4 má pred sebou budúcnosť, najmä ak členovia tejto skupiny dokážu spoločne presadzovať témy, ktoré ich spájajú a sú dôležité aj pre občanov, napríklad digitalizácia, dopravná infraštruktúra či energetická politika.

- Reklama -