Polícia varuje seniorov: Neverte podvodníkom, ktorí od vás drankajú peniaze

0
Foto: Polícia SR

Polícia upozorňuje na zvýšený počet podvodov páchaných na senioroch. Páchatelia zneužívajú pandémiu na vylákanie ich úspor. V čase núdzového stavu ide pritom o obzvlášť závažný zločin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov už v štádiu prípravy alebo pokusu. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
     

 “Podvodník osloví seniora, vyvolá v ňom pocit, že jeho blízky potrebuje pomoc, a tak od neho vyláka peniaze. Štandardne na predstieranú operáciu rodinného príslušníka alebo jeho nevyhnutné ošetrenie v nemocnici, za ktoré je potrebné zaplatiť. Dôverčiví seniori tak v snahe pomôcť blízkemu ochotne zaplatia. No nie za skutočný zdravotnícky zákrok, ale na účet podvodníka,” vysvetľuje obvyklý postup páchateľov polícia. Ako dodala, páchatelia to skúšajú aj s inými dôvodmi, ako sú kúpa bytu či auta.
     

 V čase pandémie podvodníci podľa polície často oslovia osobu zo sociálne slabších občanov, aby na podvod za úplatok poskytla svoj účet v banke. Za úplatok tak podvodníkom dajú svoje prístupové práva k internetbankingu aj s platobnou kartou.
     

 “Potom podvodníci vytypujú svoju obeť a kontaktujú ju s desivou správou, že jej blízky je v nemocnici v kritickom stave s ochorením COVID-19 a súrne je potrebné zaplatiť za jeho záchranu. Seniora inštruujú, koľko a na aký účet treba zaplatiť. Senior tak vkladá svoje úspory v tisícoch eur na cudzí účet. Ten však patrí osobe, ktorú na tento podvod páchatelia tiež zneužili,” upozorňuje polícia. Ako informovala, vložené peniaze končia v zahraničí. V súčasnosti ide najmä o Maďarsko, kde sú okamžite vyberané.

- Reklama -