Klus: Zmena zmeny pravidiel. Pendleri v Rakúsku nebudú potrebovať testy

0
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (Autor: TASR)

Zmeny v hraničnom režime s Rakúskom k 1. februáru napokon nenastanú. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus o tom informoval na sociálnej sieti.
      

Štátny tajomník pôvodne avizoval možnú zmenu pravidiel pre pendlerov. Ako skonštatoval, “diplomatické linky idú na plné obrátky”.

Sľúbil, že sa problematike aktívne venujú a čo sľúbil splnila okamžite poskytol informácie.

Pôvodná správa znela tak, že Rakúsko avizuje od pondelka (1. 2.) ďalšie zmeny režimu na hraniciach. Sprísnenie by sa malo dotknúť aj takzvaných pendlerov. Upozornil na to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

Slovenský rezort diplomacie dostal z rakúskej strany avízo, že pripravujú ďalšiu aktualizáciu nariadenia o režime na hraniciach. Dotknúť by sa mala aj rakúsko-slovenských hraníc. “Už od pondelka by mali byť aj pendleri povinne pretestovaní a zároveň by sa mali online registrovať,” uviedol na sociálnej sieti Klus.

Uviedol, že to môže od 1. februára vyzerať v praxi tak bude povinný test dvakrát týždenne (nie starší ako 72 hodín) spolu s povinnosťou online registrácie každých 14 dní. “Testovanie by malo byť možné aj v Rakúsku a pendlerom, ktorí budú chcieť využiť túto formu, bude umožnené za účelom testovania prejsť hranice (do Rakúska) aj bez potvrdenia o negatívnom výsledku testu,” priblížil Klus.

“Situáciu aktívne sledujeme a hneď, ako dostaneme od rakúskych inštitúcií oficiálne stanovisko, okamžite ho poskytneme verejnosti,” deklaroval štátny tajomník.

- Reklama -