Švédsko: Nadácia Olafa Palmeho ocenila Black Lives Matter

0
Hnutie Black lives matter rozhodne nie je po chuti každému Američanovi (Autor: TASR)

Medzinárodná nadácia za občianske práva Black Lives Matter Global Network Foundation sa v piatok stala víťazom švédskej Ceny Olofa Palmeho za rok 2020. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
      Porota uviedla, že nadácia “pracuje za pokojnú občiansku neposlušnosť voči policajnej brutalite a rasovému násiliu na celom svete”.

      

Nadácia má korene v hnutí Black Lives Matter (BLM), ktoré vzniklo v roku 2013 po tom, ako súd oslobodil muža obvineného zo zastrelenia tínedžera na Floride.
     

Hnutie vlani zaznamenalo výrazný prielom v USA aj medzinárodne, keď reagovalo na viaceré medializované prípady policajnej brutality.
      

“Hnutie BLM ako celok jedinečným spôsobom odhaľovalo ťažkosti, bolesť a hnev afroamerickej menšiny nad tým, že si ich ľudia nevážia rovnako ako ľudí inej farby pleti. Protesty v USA a na celom svete ukazujú, že rasizmus a rasistické násilie nie sú problémom iba v americkej spoločnosti, ale globálnym problémom, a to i vo Švédsku,” uviedla porota.
      

Ocenenie, ktoré sprevádza diplom a peňažná prémia vo výške 100.000 dolárov, sa udeľuje od roku 1987 na pamiatku švédskeho premiéra Olofa Palmeho zavraždeného v roku 1986. Medzi predošlými laureátmi figurujú Václav Havel, Kofi Annan, Denis Mukwege, Aun Schan Su Ťi alebo organizácia Amnesty International.

- Reklama -