Heger: “Štát sa stará o ľudí v núdzi,” skonštatoval o zmiernení daňového bonusu

0
minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) Foto: TASR

  “Hľadáme a nachádzame všetky rozumné možnosti, ako udržať kúpyschopnosť našich občanov na čo najvyššej úrovni. Takto sa má správať štát, o ktorý sa ľudia v núdzi a ťažkých časoch môžu oprieť,” skonštatoval minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Podmienky pre uplatnenie daňového bonusu na vyživované dieťa sa zmiernia. Plénum Národnej rady (NR) SR v piatok schválilo vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Za návrh hlasovalo všetkých 118 prítomných poslancov. Rokovali o ňom v tzv. zrýchlenom režime. Súčasťou právnej úpravy je aj uplatnenie nákladov zamestnávateľov a SZČO, ktoré vynaložili na testovanie, za daňové výdavky.
      

Zmiernenie podmienok pre uplatnenie daňového bonusu sa dotkne daňovníkov, ktorí dosahujú príjmy zo závislej činnosti a ktorí z dôvodu prijatých opatrení proti šíreniu nového koronavírusu nemohli vykonávať svoju prácu a dosahovať príjmy.
      

Títo daňovníci dostali od štátu príspevky ako pandemické nemocenské, ošetrovné, príspevky poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce, či dotácie poskytované kultúrnej obci z rezortu kultúry. “Tieto príjmy sú v súčasnosti od dane z príjmov oslobodené, v dôsledku čoho nevstupujú do zdaniteľných príjmov daňovníka, pričom výška zdaniteľných príjmov daňovníka je jednou z podmienok rozhodujúcich pre uplatnenie nároku na daňový bonus na dieťa, a preto v prípade nedosiahnutia tejto hranice by daňovníci stratili nárok na daňový bonus,” vysvetlilo Ministerstvo financií (MF) SR v materiáli. Preto sa podmienka na uplatnenie bonusu upravuje tak, že sa do zákonom určenej hranice započítajú aj tieto oslobodené príjmy.
      

Zmení sa aj prístup k nákladom zamestnávateľov na testovanie. “Počas obdobia pandémie sa za daňové výdavky budú považovať výdavky (náklady) zamestnávateľa alebo daňovníka s príjmami z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré vynaložil na testovanie alebo v súvislosti s ním z dôvodu zistenia nákazlivého ochorenia COVID-19 a zabránenia jeho šírenia,” vysvetľuje rezort s tým, že to platí aj pre výdavky vynaložené na testovanie blízkych osôb zamestnancov, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti a aj pre výdavky daňovníka na fyzické osoby, ktorých výkon činnosti priamo súvisí s činnosťou daňovníka.
      “Hľadáme a nachádzame všetky rozumné možnosti, ako udržať kúpyschopnosť našich občanov na čo najvyššej úrovni. Takto sa má správať štát, o ktorý sa ľudia v núdzi a ťažkých časoch môžu oprieť,” skonštatoval minister financií Eduard Heger (OĽANO).

- Reklama -