Mestá a obce žiadajú, aby o testovaní rozhodovali epidemiológovia a nie politici

1
Foto: TASR

Argumenty slovenských vedcov, ktorí patria do svetovej epidemiologickej špičky, by mali byť nad aktuálnymi úvahami politikov. Pre TASR to uviedlo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Odborníci by podľa združenia mali najskôr vyhodnotiť výsledky skríningového testovania na ochorenie COVID-19, prekryť mapy ohnísk podľa RT-PCR testov i antigénových testov, a následne prijať odporúčania, na ktoré bude prihliadať vláda aj samosprávy.
     

 “Už od nedele (24. 1.) preto apelujeme na našich vedcov, aby formulovali východiská, ktoré nebudú o politických postojoch, ale odborným riešením stavu. V súvislosti s delením okresy na také a onaké, zdravé a choré, silnejšie a slabé. Sme presvedčení, že okresy netreba deliť do kategórií, ale prijať také kroky, ktoré budú účinné voči ohniskám nákazy,” uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.
      

Na Slovensku sú, ako tvrdí, okresy, kde testovanie odkrylo vážny stav, avšak aktuálne už ani nedisponujú zdravotníkmi. Ak by malo byť akékoľvek iné kolo celoplošného testovania, chýbal by podľa ZMOS personál. Možné riešenie vidí v jeho presune z regiónov, ktoré sú na tom omnoho lepšie. “Ak v piatok (29. 1.) bude informácia o tom, že ideme do ďalšieho celoplošného testovania v sobotu (30. 1.), vzhľadom k času a objektívnym príčinám to v niektorých regiónoch bude veľký problém,” upozornil Kaliňák.
     

 Aj Únia miest Slovenska pre TASR uviedla, že trvá na tom, aby o ďalšom postupe rozhodovali predovšetkým odborníci, experti a epidemiológovia, a to na základe relevantných faktov a definitívnych, oficiálnych čísiel z posledného skríningového testovania.

- Reklama -

1 komentár

  1. Kde ste boli doteraz? Prečo ste nevyzvali ľudí aby sa postavili nezmyselným opatreniam tejto liberálno fašistickej vlády pod vedením zlodeja a plagiátora Mat_oviča? Článok ústavy 32 vám na to dáva plné právo!!! Prečo ste doteraz mlčali? Je nad slnko jasné, že rozhodovať má premiér, ale aj to že má niesť plnú politickú zodpovednosť!!! Ako to že ešte stále je premiérom? Prečo už ľudia nevyšli do ulíc v plnej sile? To do kedy sa nechajú tu týmto zlodejom a plagiátorom Mat_ovičom, zastrašovať, vydierať, a terorizovať? Do Kedy ešte ľudia? Je na čase si zobrať naspäť čo je vaše!!! A tým mám na mysli slobodu!!! Slobodu slova, slobodu pohybu, slobodu myslenia a zároveň aj vyjadrenia vlastného názoru!!! Mor ho!!!

Comments are closed.