USA: Senát odmietol pokus republikánov zastaviť impeachment voči Trumpovi

0
bývalý americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania Trumpová (Foto: TASR/AP)

Americký Senát v utorok odmietol pokus republikánov zastaviť nadchádzajúci proces ústavnej žaloby voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi pre obvinenie z podnecovania k útoku na Kapitol zo 6. januára. Informovala o tom agentúra Reuters.

Republikánsky senátor Rand Paul už skôr avizoval, že plánuje v utorok vynútiť v Senáte hlasovanie o protiústavnosti impeachmentu voči Trumpovi.

Podľa niektorých republikánov je totiž Donald Trump od 20. januára už len bežným občanom a tento proces tak nie je možné viesť proti prezidentovi, ktorý už nie je v úrade. V tejto veci sa nezhodujú ani experti na americké ústavné právo, píše Reuters.

Senát zahlasoval proti návrhu senátora Paula v pomere 55:45 hlasov.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v pondelok formálne predložila Senátu ústavnú žalobu proti Trumpovi. Ide o vôbec prvý proces obžaloby voči bývalému prezidentovi a v Senáte Spojených štátov sa začne po 8. februári.

Snemovňa reprezentantov schválila podanie ústavnej žaloby na Trumpa 13. januára. Trump sa tak stal jediným prezidentom, na ktorého bola podaná ústavná žaloba dvakrát v priebehu funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, ktorý však Senát napokon odmietol.

- Reklama -