Počet covid-19 mŕtvych riadne stúpa: presiahol 5000. Čo nás čaká, ak sa na Slovensku rozvinie britská mutácia?

0
Testovanie obyvateľov na nový koronavírus. Foto: TASR

Poriadne zostrmela krivka úmrtí v súvislosti s koronavírusom a ochorením covid-19. Ku dňu 25. januáru máme v definícii “s” + “na” COVID spolu 5 134 úmrtí. Definíciu máme na Slovensku presne podľa WHO a aj na základe detailných vyšetrení dôvodu úmrtia vykazujeme počet úmrtí konzistentne: s príčinou NA COVID. Informuje o tom stránka Dáta bez pátosu.

Na Slovensku zomrie v priemere mesačne menej ako 5 tisích ľudí. Ako píše Dáta bez pátosu: “Prvých 5 úmrtí sme reportovali dňa 15. apríla. Prvých 50 úmrtí sme dosiahli dňa 2. októbra. Na počet 500 sme sa dostali 14. novembra. Číslo 1000 sme dosiahli 7. decembra. Posledných 1000 úmrtí sme dosiahli za 10 dní o 16. januára 2021. Počet úmrtí na 1 milión obyvateľov máme v definícii “s”+”na” Covid na čísle 939. V posledných týždňoch stúpame tempom vyše 100 úmrtí na 1 milión obyvateľov. Je to mrzutý trend.”

Veľké obavy z hľadiska budúceho vývoja súvisia s mutáciou koronavírusu. Analytik globálnych rizík Juraj Mesík na sociálnej sieti zverejnil matematickú projekciu, čo urobí rozšírenie britského kmeňa v Kanade. Modré projekcie sú vývoj pri pôvodnom kmeni vírusu, červená pri novom, kalkulovali o 40% vyššiu infekčnosť britského vírusu. Ide o projekciu počtu nakazených, nie obetí.

projekcia, čo urobí rozšírenie britského kmeňa koronavírusu v Kanade. (zdroj http://www.sfu.ca/magpie/blog/high-transmission-variant-modelling)

A ako píše Mesík: “Vzhľadom na čulú migráciu medzi UK a SR (aj za prispenia rodinne založených členov vlády, že áno?) sa dá predpokladať, že k nástupu červenej krivky môže dôjsť na Slovensku o niečo skôr ako v Kanade.” Analytik v závere apeluje na vedenie štátu. “Pokiaľ dovtedy nebude ivermectin dostupný v každej lekárni a táto skorumpovaná vláda neurobí ďalšie profylaktické opatrenia, dostane Matovičov národný masaker koncom zimy a na jar ešte onakvejšie grády. Kiež by som sa mýlil!”

-ld-

- Reklama -