Británia: Počet úmrtí na COVID-19 prekonal hranicu 100.000

0
Pasažieri kráčajú po ich prílete na medzinárodnom letisku Heathrow. Británia zaviedla povinnú karanténu v hoteloch pre cestujúcich zo zahraničia. Foto: TASR/AP

Británia sa v utorok stala prvou európskou krajinou, ktorá prekonala hranicu 100.000 úmrtí na ochorenie COVID-19. Vyplýva to z najnovších oficiálnych údajov, o ktorých informovali agentúry DPA a AFP.

Za utorok v Británii zaznamenali ďalších 1631 úmrtí, čím sa celková bilancia zvýšila na 100.162, píše AFP. Británia od začiatku pandémie zaznamenala už takmer 3,7 milióna prípadov nákazy.

Britský premiér Boris Johnson podľa vlastných slov “preberá plnú zodpovednosť” za kritickú epidemiologickú situáciu v krajine a vyjadril ľútosť nad obeťami ochorenia COVID-19.

“Je mi nesmierne ľúto každého strateného života a, samozrejme, ako premiér, preberám plnú zodpovednosť” za všetky činy vlády, vyjadril sa na utorňajšej tlačovej konferencii.  

Johnson však zdôraznil, že jeho vláda “robila všetko pre to, aby sa minimalizovalo utrpenie a straty na životoch” a že sa zo súčasnej nepriaznivej situácie poučí.

Zároveň varoval britskú spoločnosť pred ľahostajnosťou z koronavírusových štatistík a prisľúbil, že za obete pandémie v Spojenom kráľovstve bude zorganizovaná pietna spomienka.

Na tlačovej konferencii vystúpil aj zdravotnícky poradca britskej vlády Chris Whitty, ktorý podľa vlastných slov očakáva, že počet obetí bude aj v nasledujúcich týždňoch výrazne stúpať.

- Reklama -