Exekúcií bolo v Česku vlani najmenej za 11 rokov, kríza však dlžníkov dobehne

0
Foto: StockSnap, Pixabay

Dlžníci v Českej republike si minulý rok mohli oddýchnuť. Úverové a insolvenčné moratóriá aj vládne podporné programy prispeli k tomu, že vlani sa začalo zhruba o pätinu menej exekúcií než v predchádzajúcom roku. Celkovo ich exekútori začali necelých 408.000, čo bolo najmenej za 11 rokov.

Ako povedal Jan Mlynarčík z českej Exekútorskej komory, ktorého citoval server E15.cz, významný podiel na takom výraznom poklese môže mať epidemiologická situácia. “Na základe vládnych opatrení došlo aj k plošnému obmedzovaniu exekučných konaní, čím dochádza k faktickému paralyzovaniu veriteľov, ktorí strácajú vieru, že si svoje pohľadávky dokážu vymôcť,” povedal Mlynarčík.

Odborník na túto problematiku Radek Hábl však varuje, že dôsledky koronakrízy sa v plnej miere ukážu až s určitým odstupom. Pri predchádzajúcej ekonomickej kríze nastal podľa neho najvýraznejší rast nových exekúcií s odstupom dvoch a troch rokov.

Český prezident Miloš Zeman podpísal vlani v novembri novelu zákona, podľa ktorej sú exekúcie až na výnimky do konca januára pozastavené. Okrem toho novela zabezpečila firmám v ekonomických problémoch, že do konca júna nemusia na seba podávať insolvenčný návrh. Povinný súhlas veriteľov s predĺžením ochranného moratória pri insolvenčných návrhoch bol zrušený.

Vládne opatrenia však podľa Hábla riešenie problémov iba odďaľujú. “Domnievam sa preto, že v 2. polroku tohto roka a najmä v budúcom roku môžeme očakávať otočenie doterajšieho trendu poklesu nových exekúcií. Samozrejme, všetko bude závisieť od trvania koronakrízy a efektivity vládnych opatrení,” povedal Hábl.

- Reklama -