Johnson telefonoval s Bidenom. Reč bola aj o novej obchodnej dohode

0
britský premiér Boris Johnson (Foto: TASR/AP)

Britský premiér Boris Johnson v sobotu v telefonickom rozhovore s novým americkým prezidentom Joeom Bidenom uviedol, že je odhodlaný uzatvoriť novú obchodnú dohodu medzi USA a Spojeným kráľovstvom. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
 

Johnson zároveň ocenil Bidenove rozhodnutia o návrate USA k Parížskej klimatickej dohode a Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO).
      

“Som veľmi šťastný, že som dnes večer mohol hovoriť s prezidentom Joeom Bidenom,” napísal Johnson na Twitteri, pričom dodal, že sa teší na “prehlbovanie dlhotrvajúcej aliancie medzi oboma krajinami počas zeleného a udržateľného zotavovania sa z pandémie nového koronavírusu”.
     

 Ako pripomenula agentúra AP, nová obchodná dohoda medzi krajinami je väčšou prioritou pre britského premiéra ako pre Bidena. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová v piatok uviedla, že kabinet amerického prezidenta si nevytýčil žiadne konkrétne časové termíny pre uzatvorenie takejto dohody, keďže Bidenovou prioritou je v prvom rade dostať pandémiu koronavírusu v USA pod kontrolu a presvedčiť Kongres, aby schválil súvisiaci plán pomoci v hodnote 1.9 bilióna dolárov.
     

 Podľa vyjadrenia kancelárie britského premiéra sa lídri rozprávali o “výhodách potencionálnej dohody o voľnom obchode”. Johnson mal tiež zopakovať, že mieni čo najskôr vyriešiť súčasné prekážky obchodu.
      

Bidenov telefonický rozhovor s Johnsonom bol v poradí už aspoň jeho tretím telefonátom so zahraničnými náprotivkami. Vôbec prvý taký telefonát absolvoval v piatok s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, po ktorom nasledoval mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

- Reklama -