Venezuela: Maduro je odhodlaný “obrátiť list” vo vzťahoch s USA

0
Nicolás Maduro (Autor: TASR)

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu povedal, že s nástupom nového amerického prezidenta Joea Bidena je ochotný “obrátiť list” vo vzťahoch Venezuely s USA. Informovala o tom agentúra AFP.
     

 “S vládou Joea Bidena sme v našich vzťahoch ochotní vybrať sa novou cestou, ktorá bude založená na vzájomnom rešpekte, dialógu, komunikácii a porozumení,” uviedol Maduro.
     

 Vláda predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila na Venezuelu v snahe zvrhnúť Madurov socialistický režim niekoľko hospodárskych sankcií, vrátane ropného embarga.
     

 Po niekoľkých rokoch poznamenaných chladnými vzťahmi sa Trumpov kabinet na začiatku roka 2019 rozhodol úplne prerušiť diplomatické vzťahy s Caracasom, pričom za dočasného prezidenta Venezuely uznal opozičného lídra Juana Guaidóa.
     

 Po tom, čo Biden v novembri vyhral americké prezidentské voľby, mu Maduro zagratuloval a vyhlásil, že “Venezuela je pripravená na dialóg a porozumenie s americkou vládou a ľudom”.
      

Ako poznamenala agentúra AFP, analytici sa domnievajú, že Bidenova vláda zaujme k Venezuele miernejší postoj a z hľadiska prechodu k novej vláde v latinskoamerickej krajine bude podporovať medzinárodnú mediáciu.

- Reklama -