Analytik Zábojník: U Matoviča je jediná prekážka na dosiahnutie cieľa v prospech národa… On sám

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik Autor: PL.sk

“Za svoju arogantnosť nepriznať si chybu a egoistický prístup k tým veciam, ktoré z opozičného brehu tak radi kritizovali a ich ignorantstvo im to ľudia zrátajú. Vidieť to na preferenciách a môžu už robiť čokoľvek, už to na vyššie ukazovatele nezmenia,” mysli si bezpečnostný analytik Juraj Zábojník o súčasnej politickej koalícii.

Sociálnymi sieťami sa šíri video, v ktorom premiér Matovič odpovedá  na otázky moderátora Ghannama o Richardovi Sulíkovi. Otázka je, prečo  ako premiér a šéf  Sulíka nezasiahne a neodvolá ho, keď je  podľa neho  zodpovedný  za smrť tisícov ľudí, na čo Matovič odpovedá, že by sa mu rozpadla vláda. Vraj životy tých ľudí nevráti, ale  s  vládou  zabezpečí, aby sa to už nedialo. Čo na toto hovoríte?  Veď to znie priam morbídne, ak  by sme mali brať slová premiéra s plnou vážnosťou…

Priznám sa, že keď som videl ten rozhovor na sociálnych sieťach, zostal som zhrozený a položil som si otázku, či je vôbec možné, že najvyšší predstaviteľ výkonnej moci tohto štátu sa takto vyjadruje. Naozaj mi to pripadalo ako zlý sen. Veď tu ide už o bezpečnostné riziko týkajúce sa našich obyvateľov, či si to niekto uvedomuje, alebo nie. U Matoviča je iba jediná prekážka na dosiahnutie cieľa v prospech nášho národa – on sám. Matovič robí zo Sulíka nielen idiota, ale už aj človeka zodpovedného za smrť 4300 občanov a  nekoná, teda ho neodvolá. Neviem či si to on sám uvedomuje, ale tak preberá plnú zodpovednosť za ich smrť. Premiér zodpovedá nielen za svoje rozhodnutia, ale aj za rozhodovanie ostatných členov vlády a to si mal uvedomiť keď sa o túto významnú funkciu uchádzal. Alibizmus je neprípustný. Toto je jeho zodpovednosť a je iba na ňom, aby konal a netraumatizoval celú spoločnosť.  Ľudia už majú plné zuby všetkého, pretože to už prerástlo hranice zdravého rozumu.    

Ak Sulík skutočne zanedbal svoju povinnosť a kvôli tomu by  zomreli tisíce ľudí,  čomu ale úprimne asi nikto neverí,  keďže sa bavíme o  Ag testoch, mal by to ale premiér určite oznámiť aj na polícii… Nemal by si premiér rozmyslieť, čo hovorí, lebo  jeho  slová majú  mať vážnosť? 

Jeden premiér štátu musí vážiť slová, on nehrá v komediálnej relácii na ktorej sa ľudia zabávajú. Na Slovensku máme vážny stav, na základe ktorého občania Slovenska prežívajú úzkosť, depresie a strach z existencie. Je potrebné k tomu ešte niečo dodať?

Nemôže táto mimoriadna situácia zavineného úmrtia tisícok ľudí pokiaľ je to tak a o ktorej na adresu Sulíka stále hovorí zostať bez povšimnutia kompetentných inštitúcií nášho štátu. Orgány činné v trestnom konaní majú v takomto prípade povinnosť začať konať a musí sa preukázať, či je to pravda, alebo všetky tie informácie, ktoré Matovič porozprával sú nezmyslami, a ide iba o akési infantilné zbavovanie sa zodpovednosti a dôkazy jeho nekompetentnosti a neschopnosti. Sulík sa môže hnevať, môže oprávnene zúriť, môže kričať alebo aj plakať, no čo nemôže, je vzdať sa a ľudia musia vedieť, kde je teda pravda! Občania taktiež čakajú, čo bude ďalej. Veď my nežijeme ani v džungli a ani v období, kedy naši predkovia lovili mamutov. Žijeme, preboha, v civilizovanej spoločnosti a v právnom štáte. Alebo už ani to nie? Preto, keď tieto vyjadrenia vypustil von, vystrašil ľudí, očakáva sa, čo bude ďalej. Nakoľko ide o vážnu informáciu, má tri možnosti.

Rozoberme si  ich.

Premiér buď prevezme zodpovednosť za svoje zlyhanie, pretože za celú vládu zodpovedá iba on a odstúpi. Alebo predloží prezidentke návrh na odvolanie člena vlády a prezidentka jeho návrh prijme a Sulíka odvolá (nemyslím si, že návrh neprijme, ak je niekto zodpovedný za úmrtia občanov nášho štátu).   Alebo bude Iniciovať v NR SR hlasovanie o dôvere svojmu ministrovi a ukáže sa, či má Sulík dôveru alebo nemá u poslancov vládnej koalície. V prípade, že Sulík nemá dôveru poslancov, tak prezidentka ho musí odvolať, v prípade že by pri hlasovaní o dôvere obstál, tak by to bol jasný signál k Matovičovi, že tú dôveru nemá on a mal by začať vyprázdňovať zásuvky interného zariadenia kancelárie predsedu vlády Slovenskej republiky.                 

Opäť svojou cestou bez ohľadu na vedcov či lekárov sa premiér  zachoval  aj pri aktuálnom  plošnom testovaní, keď odignoroval vedecké kapacity a ich varovanie, že je to jednak neefektívne a jednak ohrozujúce ľudí z titulu nákazy,  lebo lockdown má výsledky a toto ich vyženie  z  domov a budú  sa  zhromažďovať…

To je jemu blízke. Keby ľudia vedeli ako to v skutočnosti funguje na krízovom štábe, asi by boli veľmi prekvapení. Ale určite sa to časom dozvieme, pretože predpokladám, že niektorí si to nenechajú len pre seba ako to už u nás chodí.  

Viete v čom je obrovský problém? Že jeden z najväčších zdrojov chorôb ľudí na Slovensku je v súčasnej dobe prázdna peňaženka. Ak chce Matovič znížiť počet ľudí trpiacich touto chorobou, nech sa okamžite začne správať k podnikateľom, živnostníkom a podobne ako skutočný predseda vlády. Slabí lídri veľa hovoria a nekonajú. Silní lídri konajú a mlčia.

Tá komunikácia zo strany niektorých predstaviteľov štátu k ľuďom je katastrofálna, zmätočná a ešte aj urážajúca. Dostali sme sa na úplné dno, čo by nebol nikto v živote predpokladal. Oni nevedia komunikovať medzi sebou, tak ako môžu vedieť komunikovať s ľuďmi? No ale, občan to vidí a učí sa celý život a teda aj pád na hubu preňho je krok dopredu. Už si zvykol, že najbližšia pomocná ruka pre každého jedného  je tá jeho na konci svojho ramena. Čo na to viac povedať?! 

Mimoriadne zaujímavé sú aj reakcie premiéra na to, aby  sa vzdal titulu  získaného plagiátorskou prácou, k  čomu ho  vyzvala Študentská rada vysokých škôl a on odpovedal, že  spraví to  isté, čo minister školstva Grohling… Ako to hodnotíte?

Hm…Prišiel mi na rozum Thomas A. Edison, ktorý povedal, že: „ Nenechám sa odradiť, pretože každý zlý pokus, ktorý mám za sebou, je ďalším krokom vpred – krokom k úspechu.“ Myslím, že postupuje opäť a neprekvapivo samolikvidačne. Hovorí sa síce, že jednou z najbežnejších príčin neúspechu je vzdať sa, keď človeka stretne dočasná porážka, ale to platilo a platí počas vojnových konfliktov.

Ale vlastne, keď som počúval predsedu Študentskej rady vysokých škôl, ktorý opodstatnene reagoval na Matovičove vyjadrenia v minulosti, tak ten konflikt je už na svete a najsmutnejšie je to, že ho nevyvolali študenti. Tí si to teraz chudáci všetko zlíznu, pretože skúšobné komisie, vedúci záverečných prác a oponenti im nič neodpustia a možno mnohí ani nebudú pripustení k štátniciam. Vyhovárať sa na Gröhlinga je absurdné, pretože si myslím, že medzi Matovičovou a Gröhlingovou diplomovou prácou je silný kontrast. Nemyslím si, že ju minister školstva vypracovával tak ako Matovič, ktorý postup jej zrodenia sám opísal, keď sa priznal.

Smejú sa z nás vo svete. Komunikujem s mnohými a mi posielajú zo zahraničia cez google translator medializované články a pýtajú sa ma, či je to naozaj pravda čo sa u nás deje.   

Často sa  spomínajú predčasné  voľby… Aby to nebolo  z  blata do kaluže, máte nejakú predstavu politickej scény  čo by tu musela byť?  

No to je veľmi zaujímavá otázka. Ak dovolíte nadviazal by som na ňu druhou a to, že AKO ĎALEJ? Staré turecké príslovie hovorí, že najtemnejšia chvíľa prichádza pred svitaním. Len či s tým svitaním príde aj slnko, ktoré zasvieti na našom dvore a v akom čase, to si nedovolím uhádnuť. Jedno viem však isto, že to musí prísť a čím skôr, tým lepšie. Slovensko musia začať viesť intelektuáli, odborníci vo svojich profesiách, čestní, ktorí naozaj, keď ľuďom niečo sľúbia, tak to aj dodržia a pôjdu občanom vzorom, bez papalášizmu a klamstiev.

Konflikty medzi politikmi v koalícii, zlá ekonomická situácia v štáte a padajúca životná úroveň našich občanov, ich podlomený psychický zdravotný stav vychádzajúci zo stresov, strachu a depresií, ktoré prežívajú, sa na nás lejú ako voda z kopcov dole do dolín po silnom daždi. Ak budú takto pokračovať, dovolím si tiež tvrdiť, že z týchto ministrov súčasnej vlády sa možno objavia v tej budúcej maximálne z jednej strany terajšej koalície. Za svoju arogantnosť nepriznať si chybu a egoistický prístup k tým veciam, ktoré z opozičného brehu tak radi kritizovali a ich ignorantstvo im to ľudia zrátajú. Vidieť to na preferenciách a môžu už robiť čokoľvek, už to na vyššie ukazovatele nezmenia.

Mnohí z nich akože  „verní“ sa už teraz rozhliadajú, do ktorej strany sa presunú z tých potápajúcich lodí na hranici zvoliteľnosti. Brutusovia boli vždy a budú, odkedy vzniklo ľudstvo. Takíto však v novej vláde už nikdy viac byť nemôžu. Ľudí dneška, čo o včerajšku nič nevedia a pre zajtrajšok nepohnú prstom, národ nepotrebuje.

- Reklama -