Žilinská sudkyňa Kyselová bude stíhaná väzobne

0
Eva Kyselová, archív. (Foto: TV Markíza)

Sudkyňa Krajského súdu v Žiline (KS) Eva Kyselová, ktorá je obvinená z korupčnej trestnej činnosti bude stíhaná väzobne. Rozhodla o tom v sobotu večer sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) pre prípravné konanie Pamela Záleská. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Rozhodnutie nie je právoplatné.

“Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o vzatí do väzby E.K., ktorá je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Sudkyňa neakceptovala návrh prokurátora na preventívnu väzbu a väzbu obvinenej nenahradila dohľadom probačného a mediačného úradníka,” dodala hovorkyňa ŠTS.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Obvinená proti nemu podala sťažnosť a sťažnosť podal aj prokurátor kvôli neakceptovaniu preventívnej väzby. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR.

“Sudkyňa ŠTS vyhovela návrhu prokurátora v časti kolúznej väzby a v ostatnej časti sa s dôvodmi návrhu prokurátora nestotožnila. Rozhodovanie nebolo jednoduché. Bolo tam množstvo argumentov pre a proti. My sa s rozhodnutím sudkyne nestotožňujeme. Hneď sme podali sme voči rozhodnutiu sťažnosť a tá bude riadne odôvodnená,” uviedol médiám obhajca obvinenej.
      

Ako zdôraznil, jeho klientka popiera v celom rozsahu spáchanie akejkoľvek trestnej činnosti. “Popiera žeby bola súčasťou nejakej korupčnej schémy, ktorá sa tu nejakým spôsobom naznačuje v rámci iných trestných konaní. Neparticipovala na žiadnom protiprávnom konaní a to v súvislosti so žiadnymi skutkami a osobami, ktoré v poslednej dobe boli medializované,” povedal advokát.
      

Sudkyňa rozhodovala viac ako 12 hodín, keď výsluch obvinenej začal na ŠTS o 9.00 hodine. O podaní podnetu na vzatie Evy K. do väzby informoval vo štvrtok (21. 1.) hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, pričom doplnil, že u ďalšej obvinenej sudkyne Márie U. dôvody väzby nevidí.
      

“Vyšetrovateľ na obvinenú Evu K. spracoval a podal podnet prokurátorovi na jej vzatie do väzby. V jej prípade vidí kolúzne a preventívne dôvody,” priblížil Slivka. Obvinená Mária U. podľa neho s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje. So súhlasom prokurátora ju vyšetrovateľ po opätovnom vypočutí ako obvinenej prepustil na slobodu. K spáchaniu skutkov sa doznala.
     

 Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu (20. 1.) zadržala na pracovisku Krajského súdu (KS) v Žiline sudkyňu Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu toho istého súdu Máriu U. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej podľa zákona. Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na KS v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.
      

Evu K. a bývalého krajského sudcu Pavla P., žilinského okresného sudcu Daniela B., Luboša M. a Juraja F. zadržali príslušníci NAKA už 14. septembra 2020 v rámci akcie Plevel, ktorá súvisela rovnako s korupčnou trestnou činnosťou. Eva K. bola vtedy po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR prepustená bez obvinenia na slobodu. Exsudca Pavol P. a ďalší obvinený Juraj F. sú stíhaní väzobne. V rámci septembrovej akcie polícia zadržala 11 osôb.Sudkyňa rozhodovala viac ako 12 hodín, keď výsluch obvinenej začal na ŠTS o 9.00 hodine. O podaní podnetu na vzatie Evy Kyselovej do väzby informoval vo štvrtok (21. 1.) hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, pričom doplnil, že u ďalšej obvinenej sudkyne Márie Urbanovej dôvody väzby nevidí. Urbanová podľa neho s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje. So súhlasom prokurátora ju vyšetrovateľ po opätovnom vypočutí ako obvinenej prepustil na slobodu. K spáchaniu skutkov sa doznala.

Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

- Reklama -