Európska únia odsúdila rozsiahle zatýkanie na protestoch v Rusku

0
Policajti zatýkajú muža počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Omsku, na Sibíri 23. januára 2021. (Foto: TASR/AP)

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril znepokojenie nad “rozsiahlym zatýkaním” a “neprimeraným použitím sily” počas sobotňajších protestov v Rusku, ktoré zorganizovali stúpenci opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštrácie za prepustenie Navaľného z väzby sa v sobotu konali v desiatkach ruských miest a zúčastnili sa na nich desaťtisíce ľudí. Podľa správ aktivistov z organizácie OVD-Info už bolo zadržaných vyše 2400 účastníkov protestov, pričom zatýkanie aj policajné zásahy voči demonštrantom pokračujú aj vo večerných hodinách.  

“Prebiehajúce udalosti v Rusku sledujem s obavami. Odsudzujem rozsiahle zatýkanie, neprimerané použitie sily, vypnutie internetového a telefonického spojenia,” napísal Borrell na Twitteri.

O tom, aké kroky EÚ v reakcii na udalosti v Rusku podnikne, bude Borrell v pondelok diskutovať s ministrami zahraničných vecí členských krajín.

Aktivisti zaznamenali zatýkanie demonštrantov v približne stovke ruských miest, vo väčšine z nich však išlo len o menšie počty. Najviac ich bolo zadržaných v Moskve (vyše 937), kde došlo k zrážkam medzi políciou a protestujúcimi, ďalej v druhom najväčšom meste Petrohrad (vyše 340) a v Novosibirsku (95).

Navaľného tím napriek tvrdému postupu polície v sobotu večer oznámil, že na budúci víkend plánuje zorganizovať ďalšiu vlnu masových protestov.

Navaľnyj sa do Ruska vrátil 17. januára, keď v Nemecku ukončil liečbu po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok. Ihneď po prílete do Moskvy ho úrady zadržali a nasledujúci deň ho súd vzal do väzby na 30 dní.

- Reklama -