Joe Biden v inauguračnom prejave: Demokracia zvíťazila

1
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Nový americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave po zložení prísahy v stredu povedal, že “demokracia zvíťazila”. Uvítal zároveň pokojné odovzdanie moci napriek útoku na Kapitol vo Washingtone na začiatku januára. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a AP.

Biden zložil v stredu na poludnie miestneho času slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Vo veku 78 rokov sa stal tiež najstarším prezidentom v histórii USA.

“Vôľa ľudu bola vypočutá a vôľa ľudu bola naplnená. Opäť sme sa naučili, že demokracia je vzácna a krehká. V túto hodinu, moji priatelia, zvíťazila,” povedal Biden. “Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania,” uviedol, pričom poďakoval svojim predchodcom. Uviedol, že je pred ním ešte veľa práce.

V 21-minútovom prejave Biden načrtol výzvy, ktoré pred ním stoja. Poznamenal, že krajina prežíva “náročné” obdobie, čím poukázal na pandémiu nového koronavírusu a hospodársky pokles.

 V inauguračnom prejave sa takisto zaviazal, že porazí politický extrémizmus a domáci terorizmus. USA podľa neho čelia “vzostupu politického extrémizmu, nadradenosti belošskej rasy, domáceho terorizmu, ktorému musíme čeliť a ktorý porazíme”.

Biden taktiež vyzval na tichú modlitbu za 400.000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19. Američanov vyzval, aby boli jednotní v boji proti pandémii, s tým, že krajina musí dať politiku bokom.

Odsúdil tých, ktorí klamstvom získavajú moc. Zaviazal sa, že bude prezidentom všetkých Američanov, pričom bude bojovať aj za tých, ktorí ho nevolili. Nový prezident takisto vyzval občanov, aby “odmietli kultúru, v ktorej sú zmanipulované samotné fakty”.

Biden počas prísahy mal ruku položenú na 127-ročnom výtlačku Biblie, ktorú držala jeho manželka Jill.

Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj nová viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Stala sa tak prvou ženou – viceprezidentkou Spojených štátov i prvou Afroameričankou a Američankou ázijského pôvodu na tomto poste.

Kandidát Demokratickej strany Biden zvíťazil v prezidentských voľbách 3. novembra minulého roka, keď porazil republikánskeho kandidáta, doterajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Trumpovo funkčné obdobie sa oficiálne skončilo v stredu 20. januára. Trump sa na Bidenovej inaugurácii nezúčastnil a niekoľko hodín pred samotnou ceremóniou odcestoval z Washingtonu na Floridu.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol. Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov. Štátnu hymnu na inaugurácii zaspievala americká speváčka Lady Gaga, na podujatí vystúpila aj Jennifer Lopezová.

americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

- Reklama -

1 komentár

  1. No , ak za demokraciu považuje to , že voľby boli ZMANIPULOVANÉ , tak potom tá DEMOKRACIA podľa režimu USA určite ,,zvíťazila´´ !?

Comments are closed.