Čaputová verí, že nástup Bidena posilní vzájomné vzťahy medzi SR a USA

0
prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že nástup nového prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harris bude znamenať posilnenie vzájomných vzťahov medzi SR a USA. V tejto súvislosti zaslala novému prezidentovi USA blahoprajný list. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová v liste poďakovala Bidenovi za dlhodobý záujem o strednú Európu “ktorý ukázal už v minulosti pri podpore integrácie nášho regiónu do Severoatlantickej aliancie”.

Zároveň privítala jeho plán opätovného pripojenia USA k záverom Parížskej klimatickej dohody. “Verím, že aj vďaka spolupráci medzi USA a EÚ sa nám podarí nastaviť ambicióznejšie globálne environmentálne štandardy,” podotkla.

Prezidentku teší, že nová americká administratíva má úprimný záujem o medzinárodnú spoluprácu. “Prezidentovi Bidenovi a jeho tímu držím palce pri spájaní americkej spoločnosti a pri snahe zmierňovať napätie doma aj vo svete,“ doplnila.

Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill.

- Reklama -