Ministerstvo zahraničných vecí zablahoželalo novému prezidentovi USA, Slovensko má záujem o prehĺbenie vzťahov

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovenská republika potvrdzuje pripravenosť a záujem spolupracovať s nastupujúcou administratívou a pokračovať v prehlbovaní vzájomných vzťahov medzi SR a USA. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v reakcii na inauguráciu nového prezidenta USA Joea Bidena.

“SR gratuluje novému prezidentovi Spojených štátov amerických Joeovi Bidenovi k nastúpeniu do úradu a želá mu veľa síl a úspechov pri výkone tejto náročnej funkcie,” poznamenal rezort s tým, že Spojené štáty sú strategickým partnerom a spojencom SR. “Slovensko plánuje aktívne prispieť nielen k obnoveniu, ale aj k rozšíreniu dialógu EÚ s USA,” spresnilo MZVEZ.

SR má záujem pokračovať v úzkej spolupráci s USA aj pri udržiavaní hodnovernosti a akcieschopnosti NATO. “Od nadchádzajúceho samitu NATO za účasti nového amerického prezidenta očakávame medzi iným aj potvrdenie spoločných hodnotových pilierov,” doplnilo ministerstvo.

Transatlantické hospodárske vzťahy sú podľa MZVEZ SR základom prosperity a zamestnanosti na oboch brehoch Atlantiku. “Slovenská republika, ako jedna z najotvorenejších ekonomík sveta, podporuje čo najskoršie obnovenie obchodných rokovaní medzi EÚ a USA v duchu vzájomnej výhodnosti, hospodárskeho rastu a zlepšovania štandardov,” zdôraznilo ministerstvo.

MZVEZ SR je pripravené s nastupujúcou administratívou naplno rozbehnúť aj strategický dialóg, ktorý bol spustený v októbri minulého roku. “SR má eminentný záujem o rozvoj bilaterálnej spolupráce s USA v oblasti obchodu, inovácií a technologického rozvoja podporujúcich ekonomiku 4.0, ktoré umožnia tvorbu nových trvalo udržateľných pracovných miest,” zdôraznilo ministerstvo.

Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill.

- Reklama -