Defintívny verdikt: Kočner a Rusko sú vinní

0
Na snímke zľava Marian Kočner, jeho právny zástupca Marek Para a obžalovaný Pavol Rusko počas vynesenia rozsudku na pojednávaní na Najvyššom súde SR v kauze televíznych zmeniek 12. januára 2021. (Foto: TASR)

Najvyšší súd SR vyriekol v utorok popoludní definitívny verdikt v kauze zmeniek TV Markíza za takmer 69 miliónov eur. Marian Kočner a Pavol Rusko sú vinní. Súd ich odsúdil na 19 rokov odňatia slobody, Kočner dostal aj peňažý trest 10 000 eur.

“Najvyšší súd dospel k záveru, že v posudzovanej veci bolo preukázané, že skutky sa stali a že ich spáchali obžalovaní,” vyhlásila predsedníčka Senátu, sudkyňa Alena Šišková. Podľa sudkyne ju presvedčili argumenty znalkyne Eriky Strakovej, ktorá podrobne poukázala na rozdielnosť podpisov.

“Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci Mariana K. a spol. zamietol odvolania obžalovaných, ako aj prokurátora a poškodeného, čím potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu,” priblížila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Senát podľa jej slov dospel k záveru, že bolo jednoznačne a bez pochybností preukázané, že skutky sa stali a že ich spáchali práve obžalovaní. “Proti tomuto rozhodnutiu Najvyššieho súdu žiadny ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný,” zdôraznila.

“Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok,” uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.

“Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky,” povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé. “Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie,” dodal.

Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. “Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie,” doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.

ŠTS v Pezinku neprávoplatne odsúdil Kočnera a Ruska minulý rok.

Kočner a Rusko po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Predložili ich ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

- Reklama -