Nemecká polícia zlikvidovala trh na darknete, zatkla údajného správcu

0
Nemeckej polícii sa podarilo zrušiť celosvetovo najväčší nezákonný virtuálny trh na tzv. darknete, ktorý umožňoval napríklad predaj drog, ukradnutých údajov z kreditných kariet a softvéru malware na inštalovanie vírusov do elektronických zariadení. Informovala o tom v utorok nemecká prokuratúra, píše agentúra AFP. Polícia údajného správcu webstránkyDarkMarket zatkla cez víkend v meste Oldenburg na severe krajiny. Podozrivý 34-ročný Austrálčan sa momentálne nachádza vo väzbe. (Foto: TASR/AP)

Nemeckej polícii sa podarilo zrušiť celosvetovo najväčší nezákonný virtuálny trh na tzv. darknete, ktorý umožňoval napríklad predaj drog, ukradnutých údajov z kreditných kariet a softvéru malware na inštalovanie vírusov do elektronických zariadení. Informovala o tom v utorok nemecká prokuratúra, píše agentúra AFP.
      

Polícia údajného správcu webstránky DarkMarket zatkla cez víkend v meste Oldenburg na severe krajiny. Podozrivý 34-ročný Austrálčan sa momentálne nachádza vo väzbe.
      

V rovnakom čase zrušili aj viac ako 20 serverov v Moldavsku a na Ukrajine, ktoré mal využívať na riadenie tohto online čierneho trhu. Samotný trh sa však podarilo zrušiť až v pondelok, píše sa vo vyhlásení prokuratúry.
      

V čase tesne pred zrušením webstránky mal server takmer 500.000 užívateľov a viac ako 2400 predajcov, približuje AFP. Celkovo na stránke nelegálneho trhoviska prebehlo najmenej 320.000 transakcií – z toho viac ako 4650 bolo zaplatených populárnou kryptomenou BitCoin a až 12.000 kryptomenou Monero, priblížila nemecká prokuratúra. V prepočte ide o obrat webstránky vo výške 140 miliónov eur.
    

  Udalosti posledných dní predstavujú vyvrcholenie niekoľkomesačného vyšetrovania, na ktorom sa zúčastnili aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), Úrad pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a federálny daňový úrad (IRS). Na operácii sa podieľali aj policajné zložky z Austrálie, Británie, Dánska, Ukrajiny, Moldavska a Švajčiarska, pričom európsky policajný úrad Europol v celej operácii zohrávala úlohu “koordinátora”.
     

 Vyšetrovatelia sa teraz pokúšajú použiť dáta uložené na stránke servera na začatie ďalších vyšetrovaní proti správcom, predajcom a kupcom na nelegálnom trhu, informovala ďalej prokuratúra.
      

Na webstránky tzv. darknetu, na ktorom sa nachádzal aj spomínaný server, je vstup povolený iba po autorizácii anonymným užívateľom so špeciálnym softvérom, približuje AFP.

- Reklama -